Newsflash
Știri

Tuberculoza în 2012

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 25 2012
Tuberculoza în 2012
   Conform Raportului mondial al OMS privind tuberculoza – 2012, vieţile a 20 de milioane de persoane au fost salvate ca urmare a îngrijirii şi controlului tuberculozei. Datele provin din 204 ţări şi teritorii şi acoperă toate aspectele tuberculozei, inclusiv MDR-TB, TB/HIV, cercetarea-dezvoltarea şi finanţarea luptei contra bolii. Tuberculoza rămâne una din bolile infecţioase mortale importante. Rezultatele arată: scăderea continuă a numărului de persoane bolnave, dar existenţa unei poveri globale de 8,7 milioane de cazuri noi în 2011; aproximativ 1,4 milioane de decese prin TB, din care 500.000 de femei, subliniind că această boală este una din principalele cauze de mortalitate la sexul feminin; reducerea ratelor incidenţei şi mortalităţii în toate cele şase regiuni OMS, chiar dacă regiunile africană şi europeană nu sunt pe cale să atingă obiectivul de a reduce în 2015 mortalitatea la jumătate, faţă de cea din 1990; un progres lent persistent în lupta împotriva TB multidrog rezistente, cu doar o cincime din pacienţi diagnosticaţi în lume. Raportul subliniază şi succesele ţărilor, între care Cambodgia, care a înregistrat o scădere cu 45% a prevalenţei TB între 2002 şi 2011.
   Un progres este punerea la punct, în întreaga lume, a unui nou instrument de diagnostic care permite depistarea TB, inclusiv a celei MDR, în 100 de minute – testul de amplificare a acidului nucleic, complet automatizat, disponibil acum în 67 de ţări cu venit mic sau mediu. Adoptarea testului rapid trebuie accelerată, după recenta scădere a preţului acestuia cu 41%.
   Raportul mai punctează descoperirea unor noi medicamente promiţătoare – primele după 40 de ani, care pot ajunge pe piaţă începând cu anul viitor. Instrumentele de prevenţie, depistare şi tratament al tuturor formelor de TB progresează constant pe filiera cercetare-dezvoltare. În acest domeniu există un deficit de finanţare de 1,4 miliarde de dolari anual, care va creşte, cu posibile consecinţe severe pentru controlul TB.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe