Newsflash
Internaționale

Triplu-S sau monitorizarea anevrismelor cerebrale

de Dr. Diana Andronache - sept. 17 2021
Triplu-S sau monitorizarea anevrismelor cerebrale

Modelul „triplu-S” poate fi utilizat pentru a estima riscul absolut de rupere a unui anevrism cerebral, imediat după detectarea creșterii în dimensiuni a acestuia prin metode imagistice.

3_1Anevrismul cerebral este o afecţiune care se dezvoltă ca urmare a existenţei unui punct slab la nivelul peretelui unei artere din structura vasculară cerebrală. Această zonă crește în dimensiuni treptat, până la un nivel critic, când se rupe, ducând la acumularea de sânge
intracerebral.

Modelul „triplu-S” evaluează dimensiunea, locul și forma unui anevrism cerebral („size, site and shape”). El poate fi utilizat pentru a estima riscul absolut de rupere a unui anevrism cerebral, imediat după detectarea creșterii în dimensiuni a acestuia prin metode imagistice.

Un studiu olandez publicat în JAMA Neurology a evaluat astfel 312 adulţi cu vârsta medie de 61 de ani, dintre care 71% erau femei, care prezentau o creștere de cel puţin 1 mm la evaluarea de follow-up.

Potrivit cercetărilor, riscul absolut de rupere după creștere a fost de 2,9% la șase luni, de 4,3% la un an și de 6% la doi ani. Factorii predictivi au fost dimensiunea de 7 mm sau mai mare, forma neregulată și localizarea la nivelul arterei cerebrale medii, arterei cerebrale anterioare, arterei comunicante posterioare sau a circulaţiei posterioare.

Citește și: Identificarea HIC la patul bolnavului


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/958301

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe