Newsflash
ACTUALITATE Știri

Transmiterea gripei în spații interioare, stimulată de bacteriile respiratorii (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iul. 8 2024
Transmiterea gripei în spații interioare, stimulată de bacteriile respiratorii (studiu)

Atunci când aerosolii expulzaţi prin tuse sau strănut intră în contact cu bacterii din tractul respirator, riscul de răspândire a gripei de la o persoană la alta în spaţii închise este mai mare.

Conform unui studiu publicat în Journal of Virology, aceste bacterii au rolul de a proteja virusul gripal pe măsură ce acesta părăseşte corpul uman, făcând picăturile infectate „mai plate”.

Cercetarea a fost condusă de specialiști de la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), Elveţia. Aceștia au constatat că, prin plasarea picăturilor infectate cu gripă pe o suprafaţă plană, încărcătura virală era de o sută de ori mai mare şi mai durabilă atunci când acestea erau contaminate cu bacterii prezente în tractul respirator uman.

„Această formă accelerează procesul de evaporare şi cristalizare a sării din picătură, ceea ce permite virusurilor să trăiască mai mult timp în medii uscate, cum ar fi în spaţii interioare, iarna, când încălzirea este pornită”, a declarat Shannon David, cercetătoare la EPFL, responsabilă în cadrul studiului.

Într-un al doilea tip de experiment, oamenii de ştiinţă au măsurat încărcătura virală a picăturilor suspendate în aer. În acest caz, ei au descoperit că particulele care conțineau doar virusul nu mai erau infecțioase după 15 minute. Însă în particulele care conțineau și bacterii virusul era încă prezent după o oră.

 

S-a stabilit că speciile bacteriene cu cel mai mare efect stabilizator sunt Staphylococcus aureus şi Streotococcus pneumoniae, care colonizează frecvent tractul respirator.

Potrivit experților, aceste constatări oferă o piesă importantă din puzzle-ul modului în care sunt transmise bolile respiratorii. De asemenea, studiul deschide o nouă linie de cercetare pentru identificarea persoanelor potenţial mai contagioase, purtătoare a mai multor bacterii protectoare în tractul respirator. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe