Newsflash

Titluri, spaţii, tarife

de Alexandru NEAGU - apr. 4 2012
Titluri, spaţii, tarife
   Titlul oficial de calificare în medicină, medicină dentară sau farmacie. În Monitorul Oficial nr.183 din 21 martie 2012, a fost publicată Legea nr. 45 din 19 martie 2012 pentru comple­tarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, noile prevederi intrând în vigoare la 24 martie 2012. Se completează astfel noţiunea de titlu oficial de calificare în medicină (inclusiv în medicină dentară sau farmacie), fiind astfel recunoscute şi adeverinţa de absolvire a studiilor eliberată la cererea absolventului, ca urmare a finalizării complete a studiilor, valabilă până la eliberarea diplomei de licenţă, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii.
   Spaţiile cabinetelor medicale din sistemul justiţiei. Prin Hotărârea Guvernului nr. 162 din 13.03.2012, publicată în M. Of. nr.172 din 16 martie 2012, au fost aduse noi regle­mentări referitoare la asigurarea de spaţii destinate funcţionării cabinetelor de asistenţă medicală pentru personalul din sistemul justiţiei. Prin actul normativ amintit se instituie o autorizare pentru Ministerul Justiţiei, instanţele judecătoreşti şi alte instituţii din sistemul justiţiei care se află în subordinea sau în coordonarea Ministerului Justiţiei, ca, în măsura posi­bilităţilor, în imobilele proprietate publică a statului aflate în administrarea acestora, să asigure, în folosinţă gratuită, spaţii locative adecvate pentru funcţio­narea cabinetelor medicale ale Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu, instituţie publică din subordinea Ministerului Justiţiei. Lista spaţiilor destinate funcţionării cabinetelor medicale prevăzute se aprobă şi se actualizează prin ordin al ministrului justiţiei iar întreţinerea şi funcţionarea spaţiului în care este organizat cabinetul medical se asigură din bugetul instituţiei publice care are spaţiul în adminis­trare, fiind considerate activităţi specifice potrivit art. 190 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
   Centrele de sănătate multifuncţionale. În M. Of. nr. 183 din 21 martie 2012, s-a publicat Legea nr. 39 din 19 martie 2012 pri­vind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2011 pentru modificarea art. 5^2 din Ordonanţa Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeţean şi local, aducându-se totodată o clarificare, şi anume: centrele de sănătate multifuncţionale pot avea în structură şi laboratoare de analize medicale, de radiologie şi de imagistică medicală, şi nu doar un laborator de analize medicale şi/sau un laborator de radiologie şi imagistică medicală.
   Tarife pentru prestaţiile în domeniul sănătăţii publice. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 208 din 7 martie 2012, publicat în M. Of. nr. 172 din 16 martie 2012, a fost aprobată noua Listă a tarifelor pentru prestaţiile în domeniul sănătăţii publice efectuate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Instituţiile publice aflate în subordinea Minis­terului Sănătăţii, finanţate integral de la bugetul de stat, precum şi persoanele fizice care beneficiază de gratuitate, con­form prevederilor legale în vigoare, sunt exceptate de la plata prestaţiilor astfel prevăzute. Pentru determinările pe care labora­toarele le pot efectua dar nu sunt cuprinse în acest ordin, tari­farea se va face conform devizului. Persoanele interesate pot consu­lta actul normativ menţionat sau se pot adresa direct insti­tuţiilor respective.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe