Opt din zece părinți spun că le-au cumpărat copiilor telefoane inteligente pentru a putea lua oricând legătura cu ei, arată rezultatele unui studiu publicat de Google.
Vârsta medie la care părinții le dau copiilor un smartphone este 8 ani, informează un studiu realizat de Google în contextul Zilei Globale de Siguranță pe Internet. Aproape jumătate dintre părinți au spus că le-au dat copiilor primul telefon în intervalul de vârstă 5-8 ani, iar peste o treime între 9 și 12 ani.
Atunci când vine vorba despre motivele pentru care părinții au decis să le cumpere copiilor telefoane inteligente, 80% dintre aceștia spun că au făcut-o pentru că își doresc să fie în contact cu copii lor în orice moment.
Pe de altă parte însă, 34% dintre părinții cu copii cu vârste între 5 și 8 ani și 32% dintre cei cu copii cu vârste între 9 și 12 ani spun că folosesc tehnologii de control parental pe dispozitivele copiilor lor. În același, timp 79% dintre respondenți spun că impun reguli pentru timpul petrecut în fața telefoanelor. Această limitare este însă mai greu de realizat în cazul adolescenților, unde un sfert dintre părinți recunosc că tinerii folosesc telefoanele fără limită de timp.
De altfel, potrivit studiului, majoritatea copiilor cu vârste între 5-8 ani și 9-12 ani petrec sub trei ore online (59%, respectiv 61%), în timp ce 46% dintre adolescenți petrec între 3 și 6 ore online.
În ceea ce privește siguranța online, cei mai mulți părinți cu copii sub 9 ani se arată îngrijorați de conținutul sexual explicit. În cazul celor cu copiilor de 9-12 ani, cyberbullying-ul este cel mai îngrijorător, în timp ce, în cazul adolescenților, manipularea online a copiilor (online grooming) generează cele mai mari preocupări în rândul părinților.
Studiul a fost realizat în perioada august - septembrie 2024, pe un eșantion de 570 de persoane din România, părinți, cu vârste între 18 și 65 de ani. Acesta face parte dintr-o analiză mai amplă, realizată la nivelul EU.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe