Newsflash
Știri

Târgu Mureș: al cincilea transplant de cord de la începutul anului

de L. Budin - sept. 6 2022
Târgu Mureș: al cincilea transplant de cord de la începutul anului

Beneficiara transplantului este o femeie de 53 de ani, inima fiind prelevată de la o tânără de 17 ani, aflată în moarte cerebrală.

O echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a efectuat, duminică, 4 septembrie, al doilea transplant de cord în ultimele trei zile şi al cincilea de la începutul acestui an, informează Agerpres.

transplant-inima-mures
Sursă foto: Facebook Horațiu Suciu

 

Astăzi, familia îndoliată a unei tinere de 17 ani din București a decis ca măcar puțin din sufletul copilului lor să-i rămână lângă inimă. Grație gestului acestor părinți sfâșiați de durere, de câteva minute, o femeie de 53 de ani din Iași poartă în piept altă inimă, a ei fiind obosită. Tradus în limbaj medical, a fost vorba de o insuficiență cardiacă în stadiu avansat, iar transplantul de astăzi înseamnă o altă șansă la viață”, a scris dr. Horațiu Suciu pe pagina sa de Facebook.

Inima a fost prelevată de la tânăra de 17 ani aflată în moarte cerebrală, la Spitalul Universitar Bucureşti, şi a ajuns la Târgu Mureş cu un avion militar.

Intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi 30 de minute şi s-a încheiat cu un succes. Este al doilea transplant în decurs de 3 zile în institutul nostru. Este o bucurie pentru noi, pentru că lista de aşteptare este într-adevăr consistentă, cu pacienţi care sunt în stadii avansate de insuficienţă cardiacă şi a căror singură speranţă este un organ, un cord care să le permită continuarea unei vieţi mai bune calitativ. Donatorul a fost o tânără în vârstă de 17 ani din Bucureşti, aflată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în moarte cerebrală. În cursul nopţii s-a deplasat o echipă de chirurgi din institutul nostru şi a prelevat cordul”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

Dr. Suciu a arătat că echipa de specialişti care a realizat transplantul de cord este optimistă în privinţa evoluţiei pacientei, care, înainte de operaţie, era la capătul resurselor, având muşchiul inimii foarte slăbit.

Pacienta era în evidenţa noastră de mai mulţi ani şi ne bucurăm că (...) această viaţă a putut fi salvată prin generozitatea familiei care a fost de acord cu donarea (....). Un cord tânăr, evident, este o şansă în plus pentru o viaţă bună calitativ şi pentru o activitate cardiacă corespunzătoare”, a mai spus dr. Horaţiu Suciu.

Până acum, evoluţia este bună iar intervenţia a fost un succes. 

Sute de alți oameni sunt în așteptarea unui transplant, ca ultimă șansă la viață. Ei au nevoie de noi. De fiecare dintre noi. Se spune că sufletul călătoreşte spre inima oamenilor, iar trupul călătoreşte spre inima pământului. Sunt și momente, ca cel de miercuri și ca cel de astăzi,  în care lacrimile pot însenina inimi”, a scris, pe pagina sa de Facebook, dr. Horațiu Suciu.

Slănic: proiect dedicat întâlnirii medicilor cu pacienţii cu boli rare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe