Newsflash
Cultură

Surprize muzicale autumnale

de Anca FLOREA - iul. 7 2016
Surprize muzicale autumnale
     La sfârșit de iunie, în special la filarmonici, stagiunea curentă se apropie de final. Opera din Constanța a propus, pentru ziua de 25 iunie, premiera baletului „Crăiasa zăpezii“, iar Opera Națională București a prezentat o controversată montare cu „Fidelio“ de Beethoven. Totodată, se definitivează proiectele unor festivaluri de tradiție, printre care cel de la Hunedoara, susținut, în luna iulie, de ansamblul aceleiași Opere de la malul mării, incluzând, și de această dată, opere și operete de mare atractivitate. Artiștii constănțeni se află, momentan, în Germania pentru o serie de spectacole cu opere de anvergură. Vor reveni în România pentru festivalul de la Hunedoara, urmând să se reîntoarcă în Germania, desigur cu alte titluri la fel de ofertante și solicitante.
     Corul și orchestra Operei din Timișoara se vor afla la Kufstein, Austria, unde vor evolua în cadrul Festivalului de operetă, cu care colaborează încă de la prima ediție. Dar, imediat după ce vor reveni acasă, vor intra în repetiții pentru reprezentațiile ce se vor desfășura, la Parcul rozelor, în ediția XII a Festivalului în aer liber, care cuprinde producții pe toate gusturile, susținute în weekendurile din perioada 26 august – 4 septembrie. Astfel, mii de melomani vor avea prilejul să revadă „Scripcarul pe acoperiș“, „Paiațe“ (în versiunea coregrafică) și „Cavalleria rusticana“, „Motanul încălțat“, „Traviata“, „Nunta lui Figaro“, „Nabucco“, „Hänsel și Gretel“ sau „Contesa Maritza“.
     Evenimentele „de toamnă“ sunt deja anticipate prin comunicate și conferințe de presă, organizatorii Concursului internațional „George Enescu” anunțând că s-au înscris 317 candidați din 48 de țări. În campania de preselecție, juriul a selectat pentru fiecare secțiune câte 50 de concurenți. Cei care au câștigat alte competiții din cadrul Federației internaționale a concursurilor de interpretare muzicală și semifinaliștii precedentelor ediții ale Concursului de la București vor fi admiși din oficiu în concurs. După gala de deschidere (3 septembrie), etapa întâi va avea loc la Universitatea Națională de Muzică București, urmând ca ultimele etape să se deruleze la Ateneul Român, în compania orchestrei Filarmonicii, concertul laureaților fiind programat la 25 septembrie. De remarcat că o parte din membri juriului vor susține recitaluri, de asemenea, sub acea cupolă, iar publicul va avea posibilitatea să asiste la toate aceste evenimente.
     Vorbind despre Filarmonică, trebuie spus că zilele trecute a avut loc, la Ateneu, o conferință de presă prin care s-a anunțat deschiderea stagiunii, în zilele de 7 și 8 octombrie, cu prezentarea actului I din opera „Parsifal“ de Wagner. Dirijorul Cristian Badea reia astfel un proiect început anul trecut, primit cu mult interes de un public destul de numeros. După cum s-a detaliat, ambianța va fi din nou „de spectacol“, cu lumini de atmosferă și o mișcare sugestivă a personajelor care, și la toamnă, vor beneficia de interpretări performante. În distribuție se vor regăsi aceiași Eric Halfvarson sau Bela Ferencz, dar și Stefan Vinke și Petra Lang, pentru rolurile de plan secund fiind selectați Marius Boloș, Liviu Indricău, Iustinian Zetea, Adrian Dumitru, Ionuț Popescu, Sidonia Nica. Vor cânta și corul Filarmonicii și Corul de copii Radio, o noutate fiind colaborarea cu elevii de la Liceul de coregrafie.
     Până atunci însă, la sala Radio se va derula ediția a treia a Festivalului „RadiRo“, care va aduce, în perioada 24 septembrie – 1 octombrie, cinci ansambluri de notorietate, 16 dirijori și soliști, director de onoare fiind dirijorul Kristjan Järvi, cunoscut publicului nostru din precedente ediții ale Festivalului „Enescu“.
     Dacă la toate acestea vom adăuga și „Vara magică“ de la Ateneu, festivalurile de la Sighișoara (Academia de muzică) și Sinaia („Enescu și muzica lumii“), cel de la Râșnov dedicat filmului istoric (29 iulie – 7 august), precum și pe cel ce se pune la cale acum la Lugoj, vom avea o perioadă bogată și diversă, cu multă muzică bună și, poate, surprize deosebit de plăcute.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe