Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Sunetul vocii ar putea ajuta la diagnosticarea unor boli

de Florentina Ionescu - sept. 16 2022
Sunetul vocii ar putea ajuta la diagnosticarea unor boli

Cercetătorii alcătuiesc în prezent o bază de date ce conține voci umane.

Cercetătorii sunt în plin proces de construire a unei baze de date de voci umane, pe care le vor folosi pentru a dezvolta instrumente bazate pe inteligența artificială care ar putea, în cele din urmă, să diagnosticheze boli grave. Oamenii de știință țintesc orice fel de boală, începând de la Alzheimer și până la cancer, potrivit www.theverge.com.

voce studiu

Proiectul acesta finanțat de National Institutes of Health, anunțat marți, reprezintă un efort de a transforma vocile oamenilor în ceva ce ar putea fi folosit ca biomarker pentru unele boli, cum ar fi sângele sau temperatura corpului.

„Ceea ce este încântător la datele obținute din voce este că reprezintă probabil unul dintre cele mai ieftine tipuri de date pe care le colectăm de la oameni. Vocea este un tip foarte accesibil de informație, pe care o putem accesa de la orice pacient”, a spus Olivier Elemento, profesor la Institute for Computational Biomedicine de la Weill Cornell Medicine și unul dintre principalii investigatori ai acestui proiect.

Studiile din ultimii câțiva ani au explorat potențialul vocii umane pentru a ajuta la diagnosticarea unor boli, dar multe dintre acestea au fost studii mici, spune Yaël Bensoussan, otolaringolog la USF Health și principal investigator.

De asemenea, nu există niciun fel de baze de date mari care să conțină informații despre voce și acesta este un domeniu atât de nou de studiu, încât cercetătorii nu și-au dat seama care sunt cele mai bune practici în ce privește colectarea informațiilor legate de voce în scopul cercetării.

„Noi vom construi standarde pentru cum vor fi colectate datele”, a mai spus Yaël Bensoussan.

Proiectul acesta este finanțat prin programul Bridge2AI de la NIH, care susține proiectele ce construiesc seturi de date accesibile, riguroase și etice care pot fi utilizate pentru a dezvolta instrumente pe baza inteligenței artificiale. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de patru ani și ar putea să obțină fonduri de până la 14 milioane de dolari în această perioadă de timp.

Echipa de cercetători va începe prin construirea unei aplicații care va colecta date despre voce de la participanții cu condiții medicale precum paralizia corzilor vocale, boala Alzheimer, boala Parkinson, depresia, pneumonia și autismul. Doate colecțiile de datr despre voce vor fi supervizate de un clinician.

„De exemplu, la cineva care are boala Parkinson, vocea lui poate fi mai redusă, iar ritmul în care vorbește este mai lent”, a spus  Yaël Bensoussan.

Participanții vor fi rugați să spună anumite sunete, să citească propoziții și să citească în întregime unele texte prin intermediul aplicației create. Cercetătorii vor putea să adauge cu ușurință alte boli care pot să apară în decursul studiului lor. Apoi ei vor putea utiliza seturile de date pentru a construi modele cu ajutorul inteligenței artificiale care ar putea detecta diversele boli și condiții.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe