Newsflash
Cultură

Sub tumuli zace timpul

de Dr. Al. TRIFAN - sept. 4 2012
Sub tumuli zace timpul
   În cadrul acestei rubrici, am prezentat de-a lungul timpului evoluţia literară a mai multor scriitori-medici. Printre aceştia se numără şi Dan Ioan Nistor, pe care cititorii noştri l-au cunoscut ca un exemplar poet creştin ortodox. În primele materiale critice pe care i le-am dedicat, îl numeam „Claudel al nostru“, comparându-l cu apreciatul poet catolic francez. Cele dintâi plachete de versuri se menţin în acelaşi registru poetic, pentru ca recenta culegere Cântul clipei/ Cantique de l’instant (volum bilingv) să debuteze cu o desfăşurare de lirism esenţial. În a sa primă secţiune, numită original Dezgrădiri, numai frecvent întâlnitul cuvânt „duh“ aduce din când în când un iz de sacralitate, dar proiectează în lumină profilul unui poet pentru care poezia este un mod de exprimare dincolo de credinţă.
   Pentru a ieşi din generalităţi, să aducem în atenţie mai întâi poemul ce dă titlul volumului, alcătuit din unităţi poematice izbutite. Prima în care se foloseşte antiteza, apariţia polară permiţând delimitarea unui spaţiu virtual îngrădit de limite semantice. Între acesta, poetul ne invită să plantăm lumea sa figurativă. Jocul de cuvinte, neaşteptat şi surprinzător, foloseşte cu măiestrie alunecările de sens şi sinonimia verbului a uita. În poemul Din al ispitei… întâlnim o definiţie creativă a amintirii: „…amintirea-i/frântura de vreme/în perpetuu incest“.
   Dacă se încearcă extragerea exemplară a vreunui vers din poemul Năpârlire, se observă că lucrul acesta ar dărâma eşafodul liric; de aceea, cităm integral: „Sub maluri năpârlesc/reptile, jivine/golaşe stânci/împerechez/în lepădări de sine/clipă neuitată/suflare-ţi aud,/ne veghem/un duh/în trupul ud“. Aceeaşi densitate o are şi poezia Amăgitoru-mi eu, unde incertul self umed al poetului îşi leapădă strânsoarea în aşteptarea ninsorii pe galbena frunză. Nu se putea ca un poet tomitan să nu meargă Spre deltă. Aici, aripa de azur şi aripa de apă aduc norii să se adape într-un sărut. Aceeaşi „trouvaille“ o întâlnim şi în Poate ca niciodată, care se încheie balansat între limite: „Persidele/doar tu/le-ai văzut/îmbrăcate-n/da/şi nu,/noaptea aceea/eşti tu“. Pentru Dan Ioan Nistor, spaima faptei neîncepute este… Pasageră mereu necunoscută. Remarcăm frecvenţa cuvintelor cu înţeles dublu, prin pasageră înţelegându-se fie un adjectiv, fie un substantiv.
   Ne-am oprit mai mult asupra grupului de poeme reunite sub genericul Dezgrădiri, deoarece aici întâlnim un poet care a ieşit din dominanta sacrului pentru a se urca în Parnasul laic. Menţionăm că secţiunea a doua se intitulează Psaltice şi Filocalice, a treia conţine Obârşii şi Pomeniri, iar a patra Glose din adâncul de gând. Pentru a fi bine înţeleşi, la poet, termenul „glosă“ nu se referă la forma fixă binecunoscută, ci la comentarii ale unor ziceri exemplare. Volumul este încheiat cu Bobul de credinţă, bobul de tăcere.
   Traducerea în limba franceză, datorată lui Mădălin Roşioru, îmbracă poemele lui Dan Ioan Nistor într-o draperie cu franjuri auriţi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe