Newsflash
Internaționale Știri

SUA: două companii au aprobare pentru a comercializa carne „de laborator”

de L. Budin - iun. 22 2023
SUA: două companii au aprobare pentru a comercializa carne „de laborator”

Doi celebri chefi care lucrează în SUA – Dominique Crenn și José Andrés - au făcut deja primele comenzi pentru carne artificială, pe care intenționează să o servească în restaurantele lor.

Upside Foods şi Good Meat vor putea să vândă pe piața americană carne de pui obținută în laborator din culturi de celule, în urma unei autorizaţii finale care le-a fost acordată de Departamentul american pentru Agricultură (USDA). 

Aceste companii sunt primele care au reuşit să treacă cu succes de un proces de aprobare în mai mulţi paşi pentru carnea obținută din culturi de laborator, care implică certificări atât din partea USDA cât şi din partea agenției americane responsabilă pentru securitatea alimentară, FDA.

După această aprobare, Statele Unite devin cea de-a doua ţară din lume după Singapore care permit vânzarea cu amănuntul a acestui tip de produs. Cartea artificială e derivată din celule prelevate de la animale şi apoi „crescute” în cuve din oţel, informează Reuters și Agerpres.

Uma Valeti, CEO al companiei Upside Foods, a salutat acest „pas uriaș către un viitor mai durabil”, informează AFP. 

Agențiile de presă notează că doi chefi care lucrează în SUA – Dominique Crenn și  José Andrés - au făcut primele comenzi pentru carne artificială, pe care intenționează să o servească în restaurantele lor.  

Numeroase startupuri s-au ambiționat să producă și să comercializeze carne de laborator, care permite oamenilor să consume proteine de origine animală cu impact mai mic asupra mediului și fără suferința vietăților care trebuie sacrificate, notează 20 minutes.fr

Dar, pentru moment, carnea de acest fel se obține cu costuri mari și consum ridicat de energie. 

Alte companii s-au orientat către piața de hrană pentru animale de companie. Bond Pet Foods, un startup din Colorado, creează proteine animale pornind de la procese de fermentație microbiană, pentru hrana dedicată companionilor patrupezi. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe