Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Vaccinul împotriva COVID-19 se apropie

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 26 iunie 2020

Un vaccin anti-COVID-19 a intrat deja în ultima fază de testare, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila într-o dezbatere online. Medicul și-a manifestat speranţa că acesta va ajunge să fie pus pe piaţă, adăugând că nu este încă exclus scenariul în care nu va exista vaccin.

Prof. dr. Alexandru Rafila

Profesorul Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM) şi reprezentantul ţării noastre la OMS a precizat că, în prezent, pe plan mondial, există în studiu 122 de vaccinuri anti- COVID-19, iar unul dintre acestea se află deja în fază avansată de testare. „Este un vaccin care se face de o companie europeană (...) și este deja în faza 3, ultima fază de testare înainte de aprobarea punerii pe piaţă”, a declarat profesorul Rafila, în cadrul dezbaterii organizate de COPAC.

Președintele SRM a explicat că estimările cele mai optimiste arată că un astfel de vaccin ar trebui să fie disponibil la jumătatea anului viitor: „Să sperăm că vom avea vaccin, pentru că există și varianta că nu vom avea vaccin”, a adăugat acesta.

Sute de paturi și doar zeci de pacienţi

Prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit și despre spitalele suport pentru pacienţii  cu COVID-19. Potrivit acestuia, Spitalul  Colentina are câteva sute de paturi și doar câteva zeci de pacienţi. „E clar că nu este utilizată capacitatea și mai ales abilitatea profesională a personalului medical pentru tratarea pacienţilor care au diverse patologii”, a punctat președintele SRM. Astfel, acesta a propus două soluţii pentru rezolvarea problemei: „Să păstrăm un număr mai mic de spitale suport sau pur și simplu să avem spitale care tratează și pacienţi cu COVID-19 alături de alte categorii de pacienţi”.  Profesorul Rafila consideră că spitalele de tip pavilionar pot avea două circuite separate: pentru pacienţii cu COVID-19 și pentru cei care nu au boala.

Etichete: vaccin covid SARS-Cov-2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC