Newsflash
Știri

Vaccinul de la AstraZeneca va fi administrat în 180 de centre

de Dorina Novac - feb. 3 2021
Vaccinul de la AstraZeneca va fi administrat în 180 de centre

Săptămâna această urmează să se ia o decizie cu privire la vârsta persoanelor eligibile pentru a le fi administrat vaccinul produs de AstraZeneca, a anunțat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a menționat că de la 15 februarie vor fi deschise 180 de centre de vaccinare unde imunizarea va fi realizată numai cu vaccinul AstraZeneca.

vaccin astrazeneca
Sursă imagine: Pixabay

Acesta a subliniat că, pe 29 ianuarie, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, al treilea vaccin care urmează să ajungă în ţările UE.

„Recomandarea, pentru utilizarea acestui tip de vaccin, conform rezumatului caracteristicilor produsului, este după vârsta de 18 ani. După cum știm, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani, în două doze, la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Ca atare, rămâne să luăm, în cursul acestei săptămâni, o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și, de asemenea, de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca, în România”, a explicat medicul militar.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a menționat că a avut o întâlnire cu reprezentanții companiei AstraZeneca, inclusiv de la nivel european, în care au fost prezentate toate datele de eficacitate, toate datele care reies din studiile clinice.

„Pot să vă spun că, pentru data de 15 februarie, sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi pe care urmează să le deschidem în ideea de a utiliza și a distribui vaccinul de la AstraZeneca în aceste centre de vaccinare, așa încât, în funcție de decizia pe care o vom lua vizavi de persoanele eligibile pentru acest tip de vaccin, se vor deschide sloturi de programare în aceste noi centre de vaccinare de la nivel național”, a adăugat acesta.

Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinul anti COVID-19 AstraZeneca folosește un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei țintă a SARS-CoV-2. Adenovirusul din vaccin este atenuat, astfel încât nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe