Newsflash
Știri

Un nou angajat la SUUB – Victor, robotul de sterilizare

de Dan Dumitru MIHALACHE - iul. 17 2020
Un nou angajat la SUUB – Victor, robotul  de sterilizare

Primul exemplar al robotului autonom MUV Smart a fost donat Spitalului Universitar de Urgenţă București, săptămâna aceasta, de Banca Comercială Română.

MUV Smart/Steriliser este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact, prin intermediul unei surse de radiaţie UVC. Robotul, botezat Victor, este capabil să navigheze spaţii complexe evitând coliziunile și să detecteze prezenţa oamenilor, pentru a-și dezactiva lămpile. Poate fi supravegheat și controlat și de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii Android.

20200714_103834
Robotul a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă (SUUB) luni, a fost supus unui prim set de teste, iar în perioada următoare va colecta date
despre spaţiile care necesită dezinfecţie, le va cartografia etc. „Este prima ieșire a lui în teren și suntem foarte curioși să vedem ce date o să primim în urma interacţiunii cu personalul medical”, spune Paul Popescu, cercetător la Modulab, coordonatorul echipei care a realizat acest robot.

Va lucra în special noaptea

MUV Smart/Steriliser are o capacitate totală de 5,2 Kw și o autonomie de peste cinci ore, putând steriliza un spaţiu de 20-30 de metri pătraţi în aproximativ zece minute. Robotul este dotat cu 20 de senzori diferiţi, care ajută platforma în navigarea autonomă a oricărui tip de spaţiu, dar și în interacţiunea cu mediul.

El își configurează automat traseul cel mai eficient pentru dezinfectarea fiecărei incinte și poate reduce timpul de sterilizare al unui spaţiu cu peste 30% faţă de dispozitivele care trebuie acţionate
manual.

„Este o idee foarte îndrăzneaţă care poate să evolueze și să genereze concepte noi, automatizări noi și poate să creeze premisele unei colaborări foarte ample”, declară prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, manager interimar SUUB.

„Trebuie să fim cu toţii conștienţi că pandemia va schimba cu totul paradigma în sistemul medical, pentru că dacă până acum acordam sau nu atenţie infecţiilor nosocomiale, de azi încolo va trebui să învăţăm să trăim alături de un virus cu transmitere ușoară și va trebui să ne luăm măsuri de protecţie, de dezinfecţie, de aseptizare care nu se vor termina odată cu pandemia, ci va trebui să devină o constantă”, adaugă profesorul Cîrstoiu.

Potrivit acestuia, activitatea robotului va începe pornind de la zonele mai dificil de cartografiat, zonele care au destinaţie medicală, apoi se va trece la zonele Extinse. În paralel, „vom încerca să demarăm și niște studii de cercetare micro­biologică, aeromicrofloră, să avem confirmarea securităţii microbiologice a zonelor în care acest aparat funcţionează”.

Dezinfecţia se va realiza în cursul nopţii, în momentele în care nu va exista personal în încăperile vizate – laboratoarele de radiologie, computerele-tomograf, acolo unde nu se fac investigaţii medicale.

Se pregătește o linie de producţie în serie

În prezent, startupul Modulab produce două versiuni ale platformei mobile și două versiuni de robot autonom de sterilizare fără contact, toţi roboţii fiind fabricaţi în România. Compania a dezvoltat, de asemenea, un prototip de robot autonom de curăţenie, care va intra în producţie în toamna acestui an.

„Suntem pregătiţi să dezvoltăm aceste soluţii – avem în lucru o versiune mai mică a acestui robot, pentru spaţii mai aglomerate, (...) cum ar fi clinicile”, adaugă Paul Popescu. Totodată, acesta afirmă că în perioada următoare se încearcă punerea în funcţiune a unei linii de
producţie care să fie capabilă să livreze un robot la fiecare două zile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe