Newsflash
Știri

Tragedia de la Victor Babeș - Cine a greșit?

de Cristina GHIOCA - apr. 16 2021
Tragedia de la Victor Babeș - Cine a greșit?

Unitatea Mobilă din cadrul Spitalului „Victor Babeș” respecta normele de igienă și de sănătate publică, a declarat marţi Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii.

Defecţiunea care a dus la tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” s-a produs în interiorul TIR-ului ATI, după cum arată indicaţiile existente în acest moment, a spus Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă desfășurată marţi: „Din explicaţiile doctorului Arafat știm că a fost o problemă care ţine de presiunea oxigenului, ceea ce ar fi putut duce la oprirea tuturor ventilatoarelor, dar asta e o supoziţie în momentul de faţă”. Mai multe informaţii ar urma să se afle din ancheta care se desfășoară în prezent. Din echipa de anchetă fac parte și reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

        Fostul ministru al Sănătăţii a anunţat, totodată, că unitatea respecta normele de igienă și de sănătate publică. El a menţionat și faptul că a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să prezinte avizele de funcţionare ale tuturor unităţilor ATI mobile: „Doctorul Arafat m-a asigurat că unităţile sunt verificate la două luni și că toate condiţiile tehnice sunt îndeplinite. E un lucru pe care, evident, îl verifica și DSP, de aceea am cerut toate avizele. Ancheta ne va arăta dacă a fost o problemă de natură tehnică, ce ţine de echipamente, sau mai degrabă o greșeală umană”.

Cu prioritate, salvarea pacienţilor

        În ceea ce privește firul întâmplărilor din seara incidentului, Vlad Voiculescu a spus că un grup de lucru nu putea face altceva decât a făcut deja atunci: „Primul lucru pe care l-am făcut a fost să sun la alte spitale pentru a mă asigura că există locuri unde pacienţii să fie transferaţi. Prioritatea e să ajutăm pacienţii, apoi să anunţăm aparţinătorii și autorităţile competente și abia apoi să faci un comunicat de presă. Restul a fost mai degrabă o chestiune de explicare-comunicare”.

        Referitor la situaţia paturilor ATI, datele existente la nivelul zilei de marţi, atunci când a avut loc conferinţa, arătau că existau 1.687 de paturi: 1.582 avizate și 105 suplimentare. Numărul de paturi ATI în ţară este stabil, a adăugat Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „O parte dintre acestea sunt destinate pentru COVID. Proporţiile se pot modifica, dar nu ne dorim acest lucru, pentru că ar fi în detrimentul celorlalţi pacienţi. Este un echilibru pe care ne străduim să-l menţinem cât mai corect pentru ambele categorii de pacienţi”.

        Medicul s-a folosit de acest prilej și pentru a cere ajutorul spitalelor să intervină cu paturi pentru pacienţii COVID-19 care au nevoie de ele. A făcut un apel către managerii de spitale, șefii secţiilor de ATI și directorii DSP să identifice spaţii noi, adaptate pentru circuite COVID.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe