Newsflash
Știri

Sindromul de stres posttraumatic, moștenit în proporţie de până la 70%

de Dr. Alexandra GUȚĂ - aug. 16 2019
Sindromul de stres posttraumatic, moștenit în proporţie de până la 70%

Experienţele petrecute în timpul vieţii unui individ pot determina modificări celulare și comportamentale care se vor transmite generaţiilor viitoare, arată studii recente în domeniu.

VM 33, p.3 Sindr -1În trecut se credea că tulburarea de stres posttraumatic poate fi experimentată numai ca urmare a expunerii unei persoane la o traumă petrecută în timpul vieţii, însă există studii* care arată că aceasta poate fi moștenită în proporţie de la 30% până la 70%. Metilarea ADN-ului joacă un rol-cheie în transmiterea traumei de la o generaţie la alta.
Prin epigenetică se studiază rolul mediului înconjurător în modificarea genelor și, implicit, a ADN-ului.
Deși se credea iniţial că copiii supravieţuitorilor Holocaustului sunt mai predispuși la stres din cauza mediului în care au crescut, studiile** arată că nivelurile crescute de stres apar chiar și la descendenţii acestora, care au crescut în medii total diferite. Se pare că persoanele care provin din familii care au experimentat diverse traume tind să dezvolte mai frecvent anxietate sau depresie.
Cu toate acestea, există metode prin care se pot ameliora aceste modificări de comportament. Studii pe șoareci de laborator au arătat că tulburările comportamentale nu se mai dezvoltă dacă în perioada de adult au loc evenimente pozitive.


Notă autor:

*Youssef N.A., Lockwood L., Su S., Hao G., Rutten B.P.F. The Effects of Trauma, with or without PTSD, on the Transgenerational DNA Methylation Alterations in Human Offsprings. Brain Sci. 2018;8(5):83
**Lehrner A., Yehuda R. (2018). Cultural trauma and epigenetic inheritance. Development and Psychopathology. 30;1-15

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe