Newsflash
Știri

Reacția lui Raed Arafat la ordonanța care modifică legea din domeniul sănătății

de Florentina Ionescu - feb. 5 2020
Reacția lui Raed Arafat la ordonanța care modifică legea din domeniul sănătății

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență de la noi din țară, reacționează ca urmare a unei OUG care a fost adoptată aseară în ședința de Guvern.

Este vorba de Ordonanța de Urgență (OUG) care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Potrivit acestei ordonanțe, spitalele private de la noi vor asigura servicii medicale de urgență decontate integral de stat. Încă nu a fost stabilită lista spitalelor private care vor putea să asigure servicii medicale de urgență decontate de stat. 

raed arafat facebook oug reactie

Astfel, Raed Arafat a publicat un lung mesaj pe o rețea de socializare, prin care explică faptul că „aceste demersuri in mod cert nu sunt in favoarea pacientului”.

În urmă cu câteva ore, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a scris acest mesaj important, amintind că „au fost introduse în OUG destinată sectorului privat noi articole care vor avea cu siguranță un impact major, și nu unul pozitiv, asupra sistemului național de urgență.”

Raed Arafat recunoaște că a fost surprins de faptul că guvernanții au mers „mai departe ieri seară prin introducerea unor noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca sumă comparativ cu nevoile reale”.

Destabilizare în sectorul public de urgență

Potrivit acestuia, o astfel de decizie nu trebuie luată „peste noapte, fără analiza reală de impact și fără dezbateri reale, amintind că guvernanții au luat o măsură fără precedent, care va destabiliza tot sectorul public de urgență, de la serviciile de ambulanță până la SMURD și UPU, fără excepție.

„Deschiderea accesului comercianților la bugetul de stat prin care este finanțat sectorul public de urgență este un pas care înseamnă că în câțiva ani vom împărți sumele cu toți care vor apărea pe piață în urma acestei decizii aberante, ducând implicit la reducerea finanțării sectorului public în favoarea celui comercial”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

El promite că va reveni cu explicații mult mai clare în următoarea perioadă și este convins că sunt mulți oameni care vor înțelege foarte bine temerile pe care el și colegii săi le au referitor la această OUG.

„Oricum aceste demersuri în mod cert nu sunt în favoarea pacientului, chiar dacă ele sunt prezentate în acest mod. Nu înțeleg de ce se dorește atât de mult destabilizarea unui sector funcțional și care și-a dovedit eficiența inclusiv prin gradul de încredere al populației în acest sector care mai necesită multe de făcut în următoarea perioadă”, a conchis Raed Arafat.

 


Notă autor:

Sursa foto: Facebook

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe