Newsflash
Știri

Programul de fertilizare in vitro, introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”

de Dorina Novac - apr. 12 2022
Programul de fertilizare in vitro, introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a anunțat că programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”.

 Prin programul de fertilizare in vitro nou introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România” se preconizează că se vor efectua 5000 de proceduri gratuite doar în decursul lui 2022.

Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, deoarece multe familii se tem să mai aducă pe lume copii din motive pur economice, gândindu-se dacă le vor putea asigura viitorul, a menționat Gabriela Firea.

fertilizare in vitro

Potrivit ei, 1 din 5 familii se confruntă cu infertilitatea – o problemă foarte serioasă, nu un moft.

„În următoarele două-trei luni, facem primele decontări, iar cuplurile cu astfel de probleme încep procedurile! 5000 de proceduri vor fi gratuite doar în 2022. Venim, astfel, în sprijinul familiilor care nu-și permit aceste proceduri foarte costisitoare. Sute de familii s-au împrumutat și îndatorat pe mulți ani pentru a-și putea vedea visul cu ochii, acela de a avea un copil. (...) Extinderea acestui program la nivel național - FIV «O șansă pentru cuplurile infertile» - este un proiect mult așteptat, pentru care ne-au scris deja sute de români. În București, s-au născut 556 de copii după 1.000 de astfel de proceduri”, a precizat Gabriela Firea.

Ministrul a adăugat că pachetul legislativ care să reglementeze noua propunere pentru procedura de fertilizare in vitro este deja pe circuitul de avizare și va realizat în comun de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și de Ministerul Sănătății.

„Decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei. Condițiile cred că sunt foarte bune, pentru femei între 25 şi 45 de ani. Până acum se făceau deconturi pentru doamne de până la 40 de ani. S-a eliminat, de asemenea, acea condiţionalitate privind valoarea AMH, o analiză medicală care putea fi restrictivă pentru multe paciente. De asemenea, nu sunt condiționate procedurile în sensul numărului acestora, bazându-ne doar pe recomandarea medicală”, a subliniat Firea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe