Newsflash
Știri

Premieră: operație pe cord deschis în cazul unui sibian înjunghiat

de L. Budin - nov. 2 2021
Premieră: operație pe cord deschis în cazul unui sibian înjunghiat

Un bărbat de 38 de ani înjunghiat în inimă a fost salvat de chirurgul cardiovascular Gabriela Cozmanciuc, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, în urma unei intervenții în premieră.

Pacientul a fost operat pe cord deschis, în lipsa dotării spitalului cu un platou tehnic performant, spune medicul care a efectuat intervenţia, citat de Agerpres.

gabriela_cozmanciuc
Dr. Gabriela Cozmanciuc. Foto: Facebook Inimed 360 - Medicina Cardiovasculara

 

Sunt puţine cazurile în care pacientul trăieşte, fără să ai un platou de chirurgie cardiacă. (...) Norocul a fost că pacientul a ajuns în timp util la spital, dar să faci operaţia pe cord bătând, cu gaură aşa de mare, este destul de dificil. A fost vorba despre o operaţie pe cord deschis, cu o plagă de ventricul stâng de 3-4 centimetri transfixiantă, cu franjurare posterioară”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Gabriela Cozmanciuc.

Pacientul este internat, în prezent, la Terapie Intensivă, cu o evoluţie bună, conştient, după ce a fost operat vineri seara, timp de trei ore, în secţia de Chirurgie a SCJU.

Spitalul sibian nu are o secţie specializată de chirurgie cardiovasculară, spre deosebire de centrele cunoscute din ţară, ceea ce a îngreunat intervenţia.

Chirurgul cardiovascular a fost nevoit să ţină cu mâna stângă cordul tânărului, în aşa fel încât să oprească sângerarea, dar ca pacientul să aibă totuşi tensiunea necesară, şi să coasă un petec confecţionat din proteze tubulare vasculare.

A fost foarte important să cos fără să opresc cordul, să nu pierd sânge, să opresc sângerarea şi, în acelaşi timp, să las acel ventricul să debiteze sângele normal, ca pacientul să aibă tensiune. Din fericire, pacientul este bine acum”, a explicat dr. Gabriela Cozmanciuc.

Pentru astfel de intervenţii chirugicale este nevoie de doi medici chirurgi cardiaci, doi anestezişti, două asistente specializate.

La spitalul din Sibiu s-a reuşit această operaţie cu ajutorul medicului anestezist Ioana Codru, a medicului de chirurgie generală Alin Miheţiu şi a unei singure asistente de chirurgie generală, fără experienţă în astfel de operaţii.

Dr. Gabriela Cozmanciuc a mai operat în Franţa o femeie înjunghiată în inimă şi alta împuşcată tot în inimă, însă acolo a beneficiat de un platou de chirurgie cardiacă, cu dotarea tehnică adecvată.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe