Am vorbit săptămâna trecută cu doctorul Mihai Ranete, unul dintre fondatorii Asociației Caravana cu Medici.
Discuția noastră a pornit de la faptul că trei caravane medicale, dotate cu aparatură medicală, vor ajunge în comunitățile rurale vulnerabile din România, după cum a anunțat organizația Salvați Copiii România. Acest ONG își extinde serviciile medicale din mediul rural și pune la dispoziția echipelor medicale ale Asociației Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 de euro.
Caravanele sunt dotate cu ecografe cu două sonde și scaun ginecologic și pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ginecologice (de sân, de tiroidă, de abdomen sau ecografii transvaginale), precum și ecografii pediatrice.
Spuneți-ne cât de important este ca țara noastră să aibă caravane medicale și, mai ales, dotări în aceste caravane. Mașini care merg în zonele rurale defavorizate...
Cred că de la informare și de la educație ar trebui să pornim toată discuția. Sunt atât de importante, încât ele ar însemna baza pentru ce facem noi mai departe. Degeaba ne deplasăm cu tot felul de unități mobile, caravane, aparatură de ultimă generație, când noi nu reușim să stabilim o comunicare cât de cât coerentă cu beneficiarul direct. De aici derivă importanța educației și a mesajului nostru.
Pe de altă parte, e evident că ai nevoie de o infrastructură în sensul ăsta și da, am observat că aceste caravane mobile ne cresc foarte mult randamentul și ne ajută să vedem pacientul în mediul rural ca pe un întreg. Să îl vedem, practic, cum îl vedem și în spital. În momentul de față dispunem de trei unități mobile pe care, dacă le-am duce într-un sat, ne-ar permite să îi facem pacientului analize medicale, să îi facem un consult clinic, să îi facem o ecografie. Deci cu un lucru de bază care ar semnala eventuale probleme medicale sau nu.
De multe ori în cadrul caravanelor mobile, dvs. și colegii dvs. ați descoperit chiar probleme grave la anumiți pacienți din rural. Ne puteți da mai multe detalii?
Da, sigur. Nu aș spune că ce vedem în mediul rural iese foarte mult din tipare. E adevărat, anumite patologii sunt mult mai frecvente, dar aici nu mă refer la un procentaj dublu, doar spun că procentajul este mult mai mare. Și da, descoperim cazuri efectiv șocante, pe care nu le vedem în spitalele universitare. Cazuri într-o fază extrem de avansată, pe care pacientul tot nu o înțelegea cât e de gravă și care ne fac să înțelegem că, de multe ori, o simplă vizită de genul ăsta, acestui pacient – cu un an sau doi în urmă – i-ar fi salvat viața. Dar din păcate [acest pacient] a ajuns prea târziu [să fie văzut de un medic].
Credeți că este important și medicul de familie în comunitățile mici, în zonele rurale defavorizate? În sensul că el îi poate îndemna pe oameni să își facă controalele medicale în scop preventiv?
E evidentă importanța medicului de familie, apropo de prevenție. Eu cred că asta este un pilon principal al medicinei de familie. El trebuie să fie o autoritate în acest sens și trebuie să reușească să găsească o cale de comunicare cu pacienții lui, apropo de ce înseamnă prevenție, și să și o aplice. Adică sunt anumite acte medicale care pot fi efectuate de medicul de familie. Sunt medici de familie care știu să facă o ecografie de sân. Sunt medici de familie care știu să facă o ecografie abdomino-pelvină, care știu să preleveze o citologie Babeș-Papanicolau.
Și, mai nou – și îmi place să spun asta – sunt medici de familie care știu să ceară ajutor când nu pot să facă anumite lucruri. Iar ajutorul poate să vină de la organizațiile nonguvernamentale, cum suntem noi (Asociația Caravana cu Medici – n.red.), sau diferite alte specialități care se pot deplasa să rezolve probleme acolo.
V-au scris până acum medici? V-au contactat colegi din mediul rural? V-au spus direct „Veniți cu caravana și în zona noastră, în comuna noastră”?
Sigur, există și astfel de medici. Mi-ar plăcea să fie mai mulți, sincer. Dar da, sunt din ce în ce mai multe comunități în care mergem la solicitarea celor care înțeleg exact ce facem și care ne și ajută să punem în aplicare chestia asta.
Dacă un medic de familie din rural ar vrea să ceară ajutorul Caravanei cu Medici, care ar fi pașii? Vă poate scrie direct?
Da. Cred că cel mai simplu este să completeze formularul aflat pe site-ul www.caravanacumedici.ro. Acolo sunt niște detalii pe care noi le solicităm, iar ulterior el este contactat.
Sursa foto principală: Facebook doctor Mihai Ranete
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe