Newsflash
Știri

Osteoporoza în Europa

de Dr. T. G. - mai 1 2013
Osteoporoza în Europa
Recent, Fundaţia Internaţională pentru Osteo­poroză (IOF) şi Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA) au dat publicităţii concluziile primului studiu referitor la epide­mio­logia, impactul şi tratamentul osteo­porozei în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Astfel, se estimează că, în 2010, 22 de milioane de femei şi 5,5 milioane de bărbaţi din UE au suferit de osteoporoză, iar schimbările demografice vor face ca numărul total să ajungă la 33,9 milioane de bolnavi în 2025. Numărul de noi fracturi a fost estimat în 2010 la 3,5 milioane (în 2025, va ajunge la 4,5 milioane): 610.000 fracturi de şold, 520.000 vertebrale, 560.000 de antebraţ şi 1,8 milioane de alte tipuri (coaste, humerus, tibie, fibulă, claviculă, scapulă, stern şi femurale). Se apre­ciază că 43.000 de decese au fost cauzate de fracturi în urmă cu trei ani, cele mai multe de fracturile de şold.
Costurile osteoporozei au fost de 37 de miliarde de euro, din care 66% au fost reprezentate de tratamentul fracturilor, 29% de îngrijirea pe termen lung a acestora, iar 5% – de prevenţia farmacologică. Incluzând numărul anilor de viaţă ajustaţi în funcţie de calitate (1,2 milioane în 2010 şi 1,4 milioane în 2025), costurile totale vor creşte de la 99 la 121 de miliarde de euro în 2025. Folo­sirea medicamentelor pentru tratarea osteoporozei a crescut considerabil, alendronatul fiind substanţa prescrisă cel mai des (un sfert din valoarea vânzărilor şi jumătate din totalul dozelor zilnice definite folosite în tratamentul bolii). Nivelul folosirii tratamentului variază între regiuni, sudul Europei utilizând în general în mai mare măsură medicamente pentru osteoporoză. Din totalul celor care ar trebui să primească tratament în baza riscului de fractură, se tratează doar 59% din bărbaţi şi 57% din femei.
Alte intervenţii farmacologice – bifosfonaţii, ranelatul de stronţiu, raloxifenul, denosumabul şi parathormonul – sunt larg accesibile, dar nu şi la fel de folosite, din cauza politicilor de rambursare. Complianţa la tratamentul osteoporozei este slabă: circa 50% din pacienţi nu-l urmează sau îl întrerup. Disponibilitatea şi costurile osteodensitometriei DEXA variază la nivelul UE, iar majoritatea statelor nu dispun de suficiente resurse pentru a implementa ghiduri clinice. Densitatea minerală osoasă reprezintă baza managementului osteopo­rozei, fiind folosită în diagnostic, predicţia riscului, selectarea pacienţilor şi monitorizarea tratamen­tului. Modelele FRAX, care estimează probabilita­tea unei fracturi, sunt disponibile în 16 ţări membre, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Marea Britanie şi Ungaria folosindu-le cel mai des. Folosirea FRAX este însă sub nivelul optim în majoritatea ţărilor UE pentru care există modele.
Ghidurile naţionale de tratament sugerează selectarea cazurilor pentru identificarea pacienţilor, însă variază în privinţa factorilor recunoscuţi, evaluării riscului de fractură şi modului de folosire a valorilor densităţii minerale osoase. În ciuda existenţei ghidurilor, recomandările naţionale nu sunt întotdeauna implementate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe