Newsflash
Știri

Modificări radicale la rezidenţiat începând cu promoţia 2014

de M. V. A. - oct. 11 2013
Modificări radicale la rezidenţiat începând cu promoţia 2014
   Sistemul de pregătire a medicilor rezidenţi va fi serios modificat începând cu ianuarie 2015, conform unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii. Şi examenul de specialitate va suferi modificări începând cu sesiunea din 2014.
   Din ianuarie 2015, pregătirea medicilor rezidenţi se va desfăşura în două etape:
   1. formare comună în specialităţile care alcătuiesc subdomeniile medicinii cu o perioadă de doi ani – practic formarea se va derula prin trunchi comun pentru specialităţile medicale şi chirurgicale;
   2. continuarea formării în specialitatea respectivă cu o durată de 1–5 ani după caz; această a doua etapă se organizează în formele de rezidenţiat pe loc şi pe post.
   Admiterea în prima etapă se va face prin selecţie pe baza mediei de absolvire a facultăţii şi a opţiunii candidaţilor. La admiterea în această etapă vor avea acces absolvenţii facultăţilor de medicină începând cu promoţia 2014, precum şi cei din promoţiile anterioare, dar care nu sunt medici specialişti sau nu au drept de liberă practică.
   În a doua etapă, admiterea se va face prin concurs naţional cu tematică şi bibliografie unice pentru unul sau mai multe subdomenii, în sesiune comună, în funcţie de metodologia aprobată de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Acest concurs se va organiza în trimestrul IV şi se va desfăşura la nivelul centrelor universitare.
   Candidaţii care în urma admiterii pentru etapa a doua nu vor obţine loc sau post într-una dintre specialităţi, vor fi confirmaţi medici de familie după efectuarea încă unui an de rezidenţiat.
   Pentru fiecare specialitate de rezidenţiat va fi aprobat un curriculum naţional unic, care va cuprinde un barem de manopere, proceduri şi tehnici obligatorii. Doar spitalele publice şi cabinetele medicilor de familie vor putea pregăti medici rezidenţi.
   Proiectul de lege precizează că salariul net al unui medic rezident va putea ajunge la 90% din salariul medicului specialist pentru rezidenţii din ultimul an. Nu se precizează însă nicio o sumă exactă, iar paragraful din proiect conţine formularea „poate ajunge“, fără să includă obligativitatea. Rezidenţii pot închiria locuri de cazare în cămine sau în spaţiile de cazare anexate spitalelor de pregătire.
   Începând cu anul trei de specialitate, medicii rezidenţi vor putea fi incluşi în liniile de gardă din specialităţile lor, cu excepţia liniei I, unde vor putea fi incluşi doar începând cu anul patru. Medicii rezidenţi care efectuează gărzi vor fi salarizaţi pentru această activitate de spitalul unde se efectuează garda.
   Începând cu octombrie 2014, examenul de finalizare a rezidenţiatului va consta într-o probă scrisă unică pe ţară, specifică specialităţii respective şi se va organiza de două ori pe an şi numai în centrele universitare. În fiecare an, acest examen se va organiza în maximum două centre universitare pe specialitate (excepţie medicina de familie, pentru care se vor stabili patru centre). Comisiile de examinare naţionale pentru fiecare specialitate în parte se vor organiza prin tragere la sorţi.
   Va continua organizarea rezidenţiatului pe post, dar nu vor putea fi scoase la concurs mai mult de 25% din posturile vacante de medici şi maximum 35% din posturile vacante din spitalele judeţene. Prin contract, rezidentul pe post va fi obligat să lucreze în acel spital, după terminarea rezidenţiatului, un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii în rezidenţiat. Dacă această condiţie nu va fi respectată, medicul va trebui să suporte toate cheltuielile, inclusiv cheltuielile de personal, din perioada pregătirii sale în rezidenţiat.
   Doar medicii de familie vor putea efectua rezidenţiat cu program de timp parţial, cu o durată de cinci ani.
   Admiterea la rezidenţiat a cadrelor didactice din facultăţile de medicină se va face în aceleaşi condiţii ca pentru toţi ceilalţi absolvenţi. Aceştia vor efectua pregătirea în rezidenţiat în afara normei de bază de cadru didactic, dar vor beneficia şi de salarizarea ca rezident, urmând aşadar să aibă un venit superior celorlalţi rezidenţi. Ei nu vor putea însă să fie rezidenţi într-o localitate şi cadre didactice în altă localitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe