Newsflash
Știri

Dr. Wargha Enayati: „Sunt importante o colaborare mult mai strânsă și un dialog cu administrația locală”

de Florentina Ionescu - sept. 28 2020
Dr. Wargha Enayati: „Sunt importante o colaborare mult mai strânsă și un dialog cu administrația locală”

Doctorul Wargha Enayati, cunoscut ca fondator al Reţelei Private de Sănătate Regina Maria, a vorbit despre dorința sa de a crea un „oraș medical” (Enayati Medical City), care este pe cale să devină realitate.

Într-o intervenție pe care a avut-o astăzi la postul de televiziune Digi 24, dr. Wargha Enayati a subliniat că de 25 de ani se luptă să creeze „un sistem privat de sănătate și acum lucrăm la un «oraș medical» care ar fi trebuit să fie treaba Statului”. Chiar și așa, antreprenorul a subliniat că speră să existe o colaborare cât mai strânsă între Stat și privat de acum înainte.

wargha enayati interventie la digi24 in 28 septembrie 2020 (4)

„Orașul acesta medical în care încerc să creez demnitatea pacientului vârstnic [doresc] să fie promovat și [amintesc de] un spital de geriatrie și un spital de oncologie împreună cu cei de la [Grupul] Monza. Este cel mai mare proiect [de acest gen de] după 1989. Ce sper să avem și din partea instituțiilor locale este accesibilitatea, de exemplu, la metrou în zona în care noi am construit [Enayati Medical City], ajutor de la administrația locală pe impozite pe clădire – pentru că la noi este vorba de o clădire de 35.000 de metri pătrați (...) și este foarte greu de întreținut așa ceva. În ultimul rând aș zice o colaborare mult mai strânsă și un dialog cu administrația locală”, a declarat dr. Wargha Enayati la postul de televiziune antemenționat.

Alături de echipa sa, investitorul pregătește un „oraș medical”, aflat acum într-un stadiu avansat de construcţie.

Un proiect cu impact social

Despre Enayati Medical City, la care lucrează în acest moment, dr. Wargha Enayati a spus că este „un proiect cu impact social” și din acest motiv, primăriile – „când văd o inițiativă de o asemenea anvergură într-un sector, de exemplu în Sectorul 1 [al Capitalei], în cazul nostru – trebuie să vină în mod foarte proactiv către un investitor și să găsească soluții despre cum ar putea să integreze” respectiva inițiativă, mai ales că se schimbă toată infrastructura de sănătate într-o zonă întreagă.

Astfel, acest gen de inițiative, cum este Enayati Medical City, trebuie să fie de interes și pentru primăriile de sector, crede investitorul citat.

Accentul pus pe comunitățile locale

Întrebat de realizatorul emisiunii TV dacă de mâine ar fi administratorul unei comunități, unui oraș ori al unui județ, care ar fi primele trei lucruri pe care le-ar face pentru ca viața locuitorilor din acea zonă să fie mai bună, dr. Wargha Enayati a răspuns:

„Eu aș încerca să creez comunități, mai ales legate de acest virus [SARS-CoV-2] care a împânzit globul, să creăm din ce în ce mai multe comunități locale în care, la nivelul „firul ierbii” să începem să lucrăm, iar primăriile să înceapă să încurajeze oriunde se întâmplă un fenomen local, chiar și la nivel micro, în orașele lor, unde se dezvoltă comunități, unde se dezvoltă grupuri sociale care lucrează împreună. [Primăriile] să încurajeze acest trend cât mai la firul ierbii”.


Galerie imagini (4)

Sistemul politic are și hibele lui

Doctorul Enayati, medic cardiolog, născut în Germania din părinţi iranieni și stabilit în România, este convins că în sistemul politic actual sunt și unele hibe și că există o luptă continuă, între partea care deține majoritatea și partea care este minoritară, iar oamenii discută mult prea puțin, nu se consultă între ei.

„Până când nu găsim o metodă și în politică unde ne consultăm și așteptăm ca – prin consultare – să iasă scânteia adevărului, va fi foarte greu, pentru că jumătate din populație hotărăște ceva, iar cealaltă jumătate încearcă să se împotrivească acestei hotărâri. Problema noastră majoră este aceasta”, a subliniat dr. Wargha Enayati în încheiere, sperând ca din cauza schimbărilor majore care s-au făcut acum în țara noastră să nu se clatine tot sistemul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe