Newsflash
Dosar

Enayati Medical City, „orașul medical” pregătit timp de 25 de ani

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 26 2020
Enayati Medical City, „orașul medical” pregătit timp  de 25 de ani

Undeva, în nordul Capitalei este pe cale de a se deschide un „oraș medical”, după cum îl numesc promotorii și dezvoltatorii acestui proiect.

Criza mondială provocată de SARS-CoV-2 ne-a dezvăluit, încă o dată dacă mai era nevoie, cât de vulnerabili suntem ca fiinţe umane atât din punct de vedere social, cât mai ales medical.

Lupta permanentă pentru putere a decidenţilor a făcut ca investiţiile publice în domeniul sanitar să fie foarte mici, uneori spre inexistente. Domeniul privat se mai mișcă, putem spune.

De exemplu, undeva, în nordul Capitalei este pe cale de a se deschide un „oraș medical”, după cum îl numesc promotorii și dezvoltatorii acestui proiect.

enayati medical city

Criza sanitară cu care ne confruntăm în ultimele luni a mutat atenţia întregii opinii publice pe sistemul de sănătate. În ciuda eforturilor guvernelor de a limita gradul de răspândire și efectele pandemiei de COVID-19, până la urmă principalul factor determinant este grija pe care fiecare individ și-o asumă în a se proteja pe sine, familia sa ori comunitatea din care face parte.

Timp de mai bine de 25 de ani, în România investiţiile în sistemul medical au fost puţine și fracţionate, s-au umplut goluri, dar nu s-a construit nimic cu viziune.

Ne-am trezit în plină criză sanitară fără precedent în epoca modernă, fără spitale, fără echipamente, fără fluxuri de lucru corecte din punct de vedere epidemiologic, fără proceduri, cu medici speriaţi și personal medical insuficient, expus permanent la riscuri care nu ar mai fi trebuit să existe în anul 2020.

Criza mondială și-a pus amprenta pe mentalul colectiv și, în tot acest context, realizăm cât de expuși medical și uman suntem în faţa unui virus insuficient cunoscut și prea puţin analizat.

Primăvara anului 2020 a găsit România fără infrastructură medicală performantă, cu exod de medici către alte meleaguri mai prietenoase profesional și, cel puţin la nivel de percepţie colectivă, cu un dezinteres general faţă de adevăratele probleme identificate în sistem.

enayati medical city

În tot acest context, te întrebi cât mai durează până ce vom simţi că statul își ia rolul în serios, respectiv să garanteze dreptul la sănătate și să construiască un sistem de sănătate adaptat nevoilor secolului 21.

Viziunea pe termen lung

În urmă cu 25 de ani, într-un apartament din Piaţa Unirii (București), transformat în cabinet de cardiologie, practic, s-au pus bazele sistemului medical privat din România.

Atunci, doctorul Wargha Enayati, cunoscut astăzi în primul rând ca fondator al Reţelei Private de Sănătate Regina Maria, plănuia un mecanism inovator pentru România, care provoca personalul medical și sistemul public de sănătate la a le oferi pacienţilor un dram de stabilitate în managementul de caz.

A creat astfel primele abonamente medicale, a contribuit la multe premiere medicale, intervenţii și aparatură, a creat prima clinică dedicată femeilor, prima policlinică socială.

De asemenea, a introdus, în premieră în piaţa medicală românească, un fond de investiţii, convins fiind că e nevoie de investiţii mari în domeniul sanitar din România.

Și astăzi, ca și atunci, doctorul Enayati, medic cardiolog, născut în Germania din părinţi iranieni și stabilit în România, este convins că ţara noastră are nevoie de spitale mari, cu multe paturi, care să fie eficiente atât din punct de vedere medical, cât și operaţional:

„Criza COVID a demonstrat încă o dată că lipsa unor centre cu sute de paturi, adevărate orașe medicale împiedică o gestionare a unei crize de acest gen.

În timp ce problema pandemiei a blocat spitale întregi care a trebuit să fie păstrate pentru o eventuală avalanșă de internări, miile de cazuri cronice, oncologice, pacienţii cardiologici au fost nevoiţi să se trateze acasă sau să pună pe pauză tratamentele pentru că nu au mai avut acces la serviciile spitalicești.

Aceasta este fără doar și poate adevărata dramă a acestei crize. Spitale cu sute, chiar mii de paturi ar fi putut colecta pacienţii COVID în mediu controlat și dedicat, în timp ce pacienţii cronici ar fi putut merge în continuare în spitale mai mici pentru tratament fără riscuri de infectare. De asta are nevoie România, de spitale integrate, construite în baza unor fluxuri clare operaţionale”, a declarat dr. Wargha Enayati.

dr. Wargha Enayati

Spitalul AKH Viena, de exemplu, când a început construcţia clădirii principale, în 1974, era conceput pentru 50 de cabinete de ambulatoriu și două clădiri cu peste 2.200 de paturi.

Astăzi, după 46 de ani, orașul medical vienez AKH are 6.100 de medici și personal medical, 95.000 de pacienţi pot fi internaţi anual și peste jumătate de milion de pacienţi pot fi trataţi în cele 384 de cabinete de ambulatoriu.

Un ecosistem medical

De 25 de ani, dr. Wargha Enayati își pregătește un „oraș medical”, aflat acum într-un stadiu avansat de construcţie, care coagulează expertiza și experienţa medicului și antreprenorului, cu ștate vechi de investitor în Sănătate. Este un proiect conturat în ultimii opt ani, iar de 15 luni a intrat în faza de construcţie efectivă.

enayati medical city

Enayati Medical City (EMC) este un complex integrat, dezvoltat în asociere (pe zona de oncologie) cu Spitalul Monza și desfășurat pe o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi, despre care medicul cardiolog spune că reprezintă cel mai mare proiect medical privat din ţara noastră:

„Este singurul spital de asemenea dimensiuni care se construiește în această criză, cu o investiţie în valoare totală de 60 de milioane de euro și care va fi gata la sfârșitul acestui an”.

Este un proiect care îmbină un spital integrat de oncologie și recuperare cu un centru rezidenţial și de îngrijire pentru seniori. Spitalul de oncologie este dotat cu 100 de paturi, compus dintr-un ambulatoriu de specialitate, secţii de chirurgie, chimioterapie, radioterapie și medicină nucleară imagistică, laborator.

Centrul rezidenţial și de îngrijire pentru seniori are peste 130 de locuri, iar îngrijirea acestora se va face pe etaje dedicate, în funcţie de gradul de nevoi – rezidenţial (persoane independente sau asistate) și medical (servicii de recuperare, paliaţie).

Conceptul de îngrijire a pacientului în mod integrat și eficient va fi conturat cu un centru de zi și 50 de cabinete în regim de ambulatoriu.

Cheia succesului acestui „oraș medical”, potrivit doctorului Enayati, este punerea la un loc a unei elite medicale care să ofere cele mai bune soluţii integrate pentru problemele oncologice și pentru
îngrijirea vârstnicilor.

Totul sub același acoperiș

Enayati Senior: Pornind de la nevoia acută de a oferi soluţii pentru îngrijirea vârstnicilor, în condiţiile în care România, ca de altfel lumea întreagă, se îndreaptă vertiginos către îmbătrânirea accentuată a populaţiei (conform Eurostat, unul din trei români va avea vârsta peste 65 ani în 2040) și de la inexistenţa pe piaţă a unor facilităţi integrate, dr. Wargha Enayati spune:

„Am gândit acest centru medical ca pe un oraș în care seniorii să poată avea acces permanent la serviciile medicale și sociale de care au nevoie, fie că sunt independenţi sau asistaţi medical, că au nevoie de recuperare sau paliaţie, că au nevoie doar de socializare sau un mediu în care să trăiască demn”.

Dan Doroftei, actualul director de dezvoltare al Enayati Medical City, cu experienţă de peste zece ani în gestionarea de proiecte medicale în SUA, inclusiv în domeniul îngrijirii vârstnicilor, va prelua, alături de doctorul Enayati, la sfârșitul acestui an, coordonarea Enayati Senior.

Dan Doroftei: „Proiectul este foarte ambiţios. Principalele provocări ţin atât de schimbarea mentalităţilor cu privire la modul în care seniorii merită să trăiască, cât și de întregul concept de îngrijire a vârstnicilor în ţara noastră”.

Potrivit acestuia, componenta rezidenţială este una de top, urbană în primul rând, „ceea ce conferă acces facil la toate avantajele de a fi în București și nu undeva, izolat, la ţară”.

În calitatea sa de director de dezvoltare al EMC, Dan Doroftei declară că a fost acordată atenţie maximă pentru toate detaliile acestei componente, de la aranjamentul camerei, până la mobila potrivită pentru vârstnici, „pentru a nu lasă niciodată impresia că anii seniorităţii înseamnă că, după o viaţă de muncă, confortul trebuie redus”.

Este vorba de spaţii verzi generoase, sală de spectacole, activităţi de divertisment, „care să le ofere rezidenţilor toate avantajele unui trai urban”. Un centru de zi completează acest concept.

În ceea ce privește componenta medicală, proiectul include un spaţiu ambulatoriu generos de geriatrie cu multiple specialităţi, centru de
fizioterapie cu piscină de recuperare și terapie ocupaţională.

„Vârstnicii se mută din casa lor în mare parte pentru un stil de viaţă de comoditate, socializare și siguranţă atât pentru ei, cât și pentru familiile lor. Siguranţă care aici este asigurată de un spital cu cinci săli de operaţii, secţie ATI, imagistică, laborator, precum și medici specialiști de gardă”, conchide Dan Doroftei.

Spitalul de Oncologie Monza: Aici va fi abordată toată paleta chirurgicală oncologică – chirurgie colo-rectală, chirurgie hepato-biliopancreatică, chirurgia sânului, ORL, neurochirurgie oncologică, chirurgie de tiroidă oncologică, oncologie medicală.

Reprezentanţii spitalului spun că opţiunile pentru pacientul oncologic vor fi cele mai bune, „pentru că odată ajuns aici, își găsește rezolvare pe orice domeniu are nevoie: consulturi interdisciplinare, pornind de la diagnostic, tratament, inclusiv tratament chimioterapie și radioterapie până la tratament paliativ; investigaţii de toate tipurile, de la cele uzuale de laborator, până la teste genetice, anatomie patologică ultraperformantă, examene imunohistochimice, cele mai fidele și mai performante”.

Din punctul de vedere al tehnologiei, în cadrul Enayati Medical City vor fi două acceleratoare liniare de particule, computere tomograf și aparate de rezonanţă magnetică, angiograf și un robot daVinci.

Conf. dr. Carmen Orban, directorul general al Grupului Monza: „Ne dorim un spital de oncologie unde conceptul de oncologie integrată să fie unul real în adevăratul sens al cuvântului, unde pacientul cu orice problemă oncologică care ne calcă pragul spitalului să-și găsească soluţia medicală cea mai bună.

În cadrul Spitalului de Oncologie Monza el va avea acces la condiţii de cazare ultramoderne, confort, act medical performant la cele mai înalte standarde. În același timp avem parteneriate cu institute oncologice din lume, astfel încât teoriile medicale cele mai actuale să fie accesibile inclusiv la noi în spital”.

Cu acest prilej, Carmen Orban transmite un mesaj către corpul
medical, prin care îi invită pe medicii „devotaţi și performanţi, care doresc să practice o medicină performantă” să facă parte din echipele medicale ale acestui spital, unde se vor regăsi aproximativ 400 de cadre medicale, incluzând aici și ambulatoriul.

Integrarea oncologică presupune ca de la diagnostic, „unde diagnoza va fi una modernă cu biologie moleculară, genetică, diagnostic rapid, până la intervenţii chirurgicale pentru toate specialităţile, inclusiv tratament și recuperare, să fie făcute sub același acoperiș”.

Dan Doroftei, Luca Millitelo, Wargha Enayati, dl și dna Massimo de Salvo, Carmen Orban, Răzvan Brasla

Chiar dacă este o investiţie privată „exclusiv Monza și Enayati Group”, conf. dr. Carmen Orban spune că intenţia este ca spitalul să devină accesibil pentru toate categoriile sociale: „Pe lângă garanţia actului medical ultraperformant, vrem să aibă acces la aceste servicii medicale și omul de rând, în măsura în care statul este dispus să sprijine acest demers al nostru”.

Ambulatoriul de specialitate: oncologie, geriatrie și concierge medical
Consolidarea ambulatoriilor de specialitate din România este unul dintre demersurile pe care dr. Wargha Enayati le-a propus în ultimii ani, în sensul creșterii numărului acestora și mutarea greutăţii sistemului medical pe îngrijirea ambulatorie.

În acest moment, Enayati Medical City are 50 de cabinete de ambulatoriu împărţite pe trei categorii de expertiză, dar acoperind împreună toată plaja de specialităţi medicale: ambulatoriu de oncologie cu laborator și imagistică, ambulatoriu general (concierge medical, second opinion, pediatrie, nutriţie și viaţă sănătoasă, stomatologie, dermatologie) și ambulatoriu de geriatrie.

Un centru de recuperare și fizioterapie va completa lista unităţilor din cadrul „orașului medical”. Inovator în sine va fi implementarea conceptului de Concierge Medical, care presupune crearea unei relaţii apropiate între medic și pacient alături de disponibilitatea medicului de a coordona și monitoriza întregul proces prin care trece pacientul. Printre avantajele oferite de implementarea unui astfel de concept se regăsesc:

  • Identificarea soluţiei medicale personalizate pentru fiecare pacient, cu ajutorul unui concierge doctor dedicat;
  • Eliminarea timpilor de așteptare;
  • Identificarea celor mai adecvate soluţii de diagnostic și tratament disponibile pe piaţa din România și din străinătate;
  • Navigarea asistată prin sistem.

Resursa umană face diferenţa

Esenţial în operaţionalizarea Enayati Medical City va fi personalul medical. Peste 500 de cadre medicale vor profesa în cadrul spitalelor și ambulatoriilor de specialitate, „personal medical de înalt profesionalism vor reprezenta inima orașului medical, gândit și construit de un medic, care cunoaște nevoile medicilor”, explică Ioana Teodorescu, PR Manager Enayati Group. Potrivit acesteia, un factor-cheie, ca în orice investiţie medicală, este tocmai păstrarea și readucerea personalului medical în ţară.

Conform unui studiu publicat de MEDIjobs „cea mai mare platformă de recrutare medicală din România”, medicii și asistenţii medicali români nu pleacă din ţară doar pentru bani, de aceea nici nu se întorc doar pentru asta, ci au nevoie să poată să performeze, să acceseze aparatura, să se dezvolte profesional, să simtă că aduc valoare și că își îndeplinesc misiunea profesională. „Enayati Medical City va oferi toate condiţiile pentru ca personalul medical să își desăvârșească menirea”, conchide aceasta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe