Newsflash
Știri

Dr Mihai Craiu: De ce copiii care au un părinte bolnav de COVID nu se îmbolnăvesc

de Dorina Novac - ian. 21 2021
Dr Mihai Craiu: De ce copiii care au un părinte bolnav de COVID nu se îmbolnăvesc

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat de ce există numeroase cazuri în care copiii care stau în aceeași casă cu un părinte bolnav de COVID-19 nu se îmbolnăvesc.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a explicat pe pagina pe care o administrează, „Spitalul Virtual pentru Copii”, de ce există numeroase cazuri, aparent inexplicabile, în care unii copii care stau în aceeași casă cu un părinte bolnav de COVID-19 nu se imbolnăvesc sau de ce există forme diferite de severitate a bolii, apărută în același timp, la mai mulți membri, aparent sănătoși.

coronavirus copii
Sursă imagine: Pixabay

Acesta a precizat că procesul de infectare seamănă cu pescuitul cu undița.

„Eeste important UNDE pescuim. În spitalele COVID sau locuri aglomerate, în comunități cu transmitere intensă a noului coronavirus (...). Deci putem pescui... COVID19 relativ ușor. Cred că este mai corect spus că SARS-CoV-2 este... pescarul. Are o undiță foarte performantă numită proteina S (spike). Inainte de a merge la pescuit, aceasta este strânsă, impachetată intr-o formă economică numită starea pre-fusion. Inainte de a prinde un pește, adică o celulă din epiteliul respirator nazal, proteina S/undița este strânsă, fără fir întins. Doar dupa activarea ei, prin acțiunea unei enzime numită Furină, se întinde firul”, a scris medicul.

Medicul pediatru a menționat că furina este o pro-protein convertază ce permite activarea proteinei S.

„Cârligul se prinde cel mai bine într-un anume loc, dacă e inghițit. Pentru a se realiza legătura între virus/pescar și celula respiratorie TREBUIE să se fixeze proteina S, activată de furină, pe un receptor numit ACE2. Și, în final, ca să poată pescarul să aducă peștele în barcă, undița trebuie să fie permanent "ancorată" de pește. Această legătură o face altă enzimă umană, numită serin-proteaza transmembranară TMPRSS2. Copiii se pare ca au firul scurt și cârlige mai mici și mai puține”, a adăugat dr. Mihai Craiu.

Potrivit lui, ca să putem opri acest pescar periculos (SARS-CoV-2 n.red.) avem acum o soluție – vaccinarea împotriva COVID-19.


„MORALA - nu toți pescarii reușesc ce și-au propus dacă nu au undița și firul potrivite, dacă nu pescuiesc unde trebuie și dacă nu au ajutor de la ... pește”, a menționat medicul pediatru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe