Newsflash
Știri

Ajutoare financiare din Fondul de Solidaritate a Medicilor

de Florentina Ionescu - iul. 30 2021
Ajutoare financiare din Fondul de Solidaritate a Medicilor

Pentru cazuri medicale grave ori în situaţii excepţionale legate de viaţa sau de sănătatea unui membru al CMR, inclusiv a persoanelor din familie pe care acesta le întreţine, se pot acorda ajutoare financiare din Fondul de Solidaritate a Medicilor.

stire principalaColegiul Medicilor din România (CMR) a emis o decizie menită să îi sprijine pe medici, în situaţii excepţionale, și prin care aceștia să beneficieze de ajutor financiar. Publicată în 23 iulie în Monitorul Oficial nr. 727, aceasta se referă la Regulamentul de organizare și funcţionare a Fondului de Solidaritate a Medicilor. În actul semnat de președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu, au fost aprobate și criteriile de acordare a ajutorului financiar pentru membrii Colegiului.
Fondul este alcătuit din contribuţiile lunare obligatorii ale colegiilor teritoriale, în cuantum de 5% din contribuţia anuală datorată de fiecare colegiu. Suma nefolosită în cursul unui an fiscal se va reporta pentru anul următor, iar fondul poate fi alimentat și cu bani din donaţii și sponsorizări. Sumele din care se constituie fondul vor fi încasate de CMR odată cu încasarea taxelor și vor fi înregistrate într-un cont unic naţional distinct.
Fondul va fi folosit în vederea acordării de ajutoare excepţionale, pentru cazuri medicale grave ori în alte situaţii excepţionale legate de viaţa sau sănătatea persoanei care face cererea. De acest ajutor pot beneficia membrii CMR, inclusiv membrii familiei (soţul, soţia, copiii și părinţii medicilor) aflaţi în întreţinerea acestora. Sumele care vor fi plătite cu titlu de ajutor excepţional pentru o singură solicitare nu vor putea depăși 10% din bugetul anual alocat fondului de solidaritate. În același an, unui solicitant i se poate acorda un singur ajutor, se arată în textul deciziei.

Criteriile prin care se acordă ajutor financiar

Din acest fond de solidaritate pot fi acordate ajutoare pentru situaţii diverse, cum ar fi:
• Când cheltuielile medicale sunt acoperite integral de CAS, însă se solicită acoperirea unor cheltuieli adiacente;
• Când cheltuielile medicale sunt acoperite parţial de CAS, însă se solicită a coperirea diferenţei și a unor cheltuieli adiacente;
• Când cheltuielile medicale nu sunt acoperite de CAS, însă se solicită acoperirea lor și a unor cheltuieli adiacente;
• Dacă membrul CMR a optat pentru un serviciu medical privat, argumentând opţiunea, și solicită acoperirea diferenţei și a unor cheltuieli adiacente;
• Dacă un membru al familiei medicului necesită îngrijire îndelungată sau permanentă care determină imposibilitatea acestuia de a munci;
• În alte situaţii excepţionale, apreciate ca atare de o comisie a CMR.

Acordarea ajutoarelor se va face numai în baza unei solicitări scrise, care va fi depusă de medici direct sau prin corespondenţă, la secretariatul CMR, și va fi însoţită de acte doveditoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe