Newsflash
Știri

ADHD – un concept în schimbare

de Dr. Al. TRIFAN - sept. 18 2009
ADHD – un concept în schimbare

La începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului trecut, se vorbea despre o anomalie de comportament a copiilor agitaţi psihomotor, denumită apoi, mai specific, leziune cerebrală minimă. Primele două formulări ale diagnosticului s-au dovedit neinspirate pentru prima, instabilitatea psihomotorie nu era specifică, fără nicio precizare privind substratul neurologic, iar cealaltă, care de data aceasta era centrată pe anatomie şi marcând diferenţierea de encefalopatii, leziune cerebrală minimă, nu lămurea contextul clinic. (...)

  Pentru a cuprinde, într-o formulare mai corectă ambele aspecte, sindromul hiperkinetic i-a satisfăcut pe neuropsihiatri francofoni. Ulterior, pe lângă hiperkinezie (hiperactivitate), care a trecut pe planul doi, s-a pus în evidenţă deficitul de atenţie care împiedică învăţarea şi dezvoltarea ulterioară din copilărie. Pentru aceste motive, boala a fost definită ca tulburare de atenţie şi hiperactivitate. Acronimul format în nomenclatura engleză: ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) a început să fie aplicat în ultimii ani şi adulţilor care prezintă modificări de comportament ce sugerează persistenţ a tulburărilor specifice din copilărie. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe