Newsflash

Specialități noi și un an în plus

de Dr. Ioana MORARU - dec. 5 2016
Specialități noi și un an în plus
    Colegii care au susținut examenul de rezidențiat la 20 noiembrie 2016 sigur s-au bucurat să afle că specialitățile care au „beneficiat” de reducerea anilor de pregătire în 2010 vor reveni la curricule de pregătire armonizate cu cele europene. Printre specialitățile care au pierdut atunci și acum își recâștigă un an de pregătire se numără și cele neuropsihiatrice: psihiatria, psihiatria copilului și adolescentului, neurologia, neuropediatria. Dar și cei care doresc să profeseze în specialități pediatrice s-au bucurat cu siguranță când au aflat că au fost introduse specialități noi: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncohematologie pediatrică, pneumologie pediatrică, astfel că totalul de specialități destinate copiilor se ridică acum la zece (medicale și chirurgicale), la care se adaugă o specialitate din medicina dentară – pedodonția. Pentru cei care lucrează cu copiii sau au copii acasă, această ultimă specialitate nu poate decât să fie un motiv de bucurie: un dentist familiarizat cu patologia copiilor și cu nevoile acestora (frici, nesiguranță, toleranță redusă la durere sau frustrare, necesitatea de a efectua inhalosedare sau chiar anestezie generală pentru cei cu patologii psihiatrice asociate și severe sau chiar banala împrietenire cu medicul și cu procedurile folosite) este de cele mai multe ori dificil de găsit.
    Nu de puține ori, colegii aflați deja în formare în pediatrie se simțeau copleșiți de volumul mare de specialități pe care trebuie să îl acopere pe perioada pregătirii și la gândul că vor trebui să își formeze competențe separate pentru a se specializa mai departe, dacă doresc acest lucru. Mulți colegi doresc să se supraspecializeze, dar ideea de prelungire a perioadei de studii după terminarea rezidențiatului nu este tocmai încurajatoare. Astfel, apariția noilor specialități este binevenită. Deși curricula de pregătire nu este definitivă, timp este suficient, pentru că tot cu pediatria clasică va începe pregătirea. Secțiile în care viitorii specialiști vor profesa sunt însă deschise și-și așteaptă medicii. Spitalele bucureștene „M. S. Curie” și „Grigore Alexandrescu” beneficiază de secții pediatrice noi, dar care nu au încă personal calificat, întrucât, până acum, acesta trebuia format în străinătate.
   Singura specializare care nu va beneficia de recuperarea anului pierdut este alergologia, care va dura în continuare patru ani, conform nomenclatorului din 2016. În nomenclatorul specialităților medicale din 2001, alergologia beneficia de cinci ani de pregătire.
    Colegii care doresc să opteze pentru ortopedia pediatrică trebuie să se aștepte la o pregătire de șase ani. Interesant este că specialitatea a dispărut în anul 2008, când a fost inclusă în ortopedie și traumatologie. În 2013, a reapărut ca specialitate distinctă, cu o durată de pregătire de cinci ani, iar acum își reintră complet în drepturi.
    Ce importanță au toate aceste modificări? În primul rând, consecința imediată va fi recunoașterea diplomei de medic specialist la nivelul Uniunii Europene. Va fi mai ușor de profesat în alte țări ale uniunii, după cum și schimbul de experiență va fi mai la îndemână. Multe specialități își pierd rezidenții pe parcursul pregătirii din cauza nerecunoașterii diplomei de medic specialist în alte țări, motivul principal fiind lipsa perspectivei profesionale în țară și nevoia de a emigra. Probabilitatea de a rămâne șomer cu diplomă este o realitate. Astfel, mulți colegi au dat din nou rezidențiatul pentru a schimba specialitatea, optând pentru domenii mai ușor de echivalat în UE.
   Cât despre noile specialități, acestea au rolul de a evita să mai fie cheltuiți bani pentru a ridica clădiri destinate unor specialități inexistente, care apoi zac adunând praf în absența personalului calificat. Sunt secții care funcționează cu o mână de oameni dedicați, dar care se apropie de vârsta pensionării, fără posibilitatea de a își asigura un succesorat oficial. Spre exemplu, secțiile de oncohematopediatrie, unde rezidenții sunt medicii pediatri, aflați doar în trecere pe acolo, în vreme ce specialiștii s-au format prin propriile puteri și sunt supraaglomerați de numărul mare de pacienți care au nevoie de această specialitate.
    Schimbările de anul acesta mă bucură. Începem să înțelegem câte ceva despre copii, anume că aceștia nu sunt adulți în miniatură, că au nevoie de asistență medicală dedicată lor și patologiei specifice. Începem să înțelegem nevoia crescută de medici specializați, că un om nu poate cunoaște și trata toate bolile. Acest lucru s-a înțeles în cazul adulților, mai târziu în cazul micilor pacienți. De exemplu, în America, pregătirea în specialitățile pediatrice este anevoioasă și costisitoare, pentru unele specializări fiind nevoie de parcurgerea unei specialități destinate adulților înainte de pregătirea în domeniul pediatric, motiv pentru care numărul de specialiști în anumite arii scade vertiginos. Studii recente arată că una din aceste cauze este timpul prea lung petrecut în rezidențiat, învățând despre patologii care nu se întâlnesc niciodată în populația pediatrică (de exemplu patologia degenerativă asociată vârstelor înaintate).

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe