Newsflash
Știri

Siguranța locului de muncă în spitale

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 5 2016
Siguranța locului de muncă în spitale
     Federația Sanitas a lansat, săptămâna aceasta, o campanie menită să ducă la adoptarea unui act legislativ care să apere angajații din sistemul sanitar împotriva agresiunilor de orice natură și de descurajare a actelor de violență îndreptate împotriva acestora. Campania, denumită „Nu agresați cadrele medicale“, se va desfășura până în luna martie a acestui an, perioadă în care se vor organiza mai multe dezbateri cu reprezentanții autorităților statului, manageri de spitale și angajați din sistem, pentru identificarea situațiilor conflictuale care conduc la acte de violență și posibilitățile de prevenire a acestora. Primul oraș unde va fi organizată o astfel de dezbatere va fi Alba Iulia (2 februarie), și va fi urmat de Constanța, Iași, Cluj.
     Leonard Bărăscu, președintele Sanitas, spune că necesitatea adoptării unui cadru legislativ rezidă din faptul că, în urma studiului realizat anul trecut de Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, 85% din personalul medical chestionat a declarat că a fost agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% agresat fizic.
     Un alt obiectiv al campaniei vizează comportamentul pacienților și al aparținătorilor în unitățile sanitare: „Ne dorim ca pacienții să înțeleagă că avem nevoie de cooperare, avem nevoie de un limbaj și un comportament decent atunci când ne desfășurăm profesia“, adaugă Bărăscu.
     Florin Buicu, președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, gazda conferinței de lansare a campaniei, spune că în urmă cu patru ani în Legea 95/2006 (Legea sănătății) au fost introduse pedepse de până la 12 ani închisoare pentru cei care agresează angajații din sistemul sanitar, dar „probabil va trebui să mergem inclusiv către modificarea Codului penal, astfel încât, așa cum polițistul în desfășurarea activității dacă este agresat pedepsele sunt dublate, tot așa și pentru personalul medical și poate pentru personalul din educație, în momentul în care este agresat, pedepsele să fie mai drastice“.
     La conferință au participat și Diana Loreta Păun, consiliera pe probleme de sănătate a președintelui României, Victor Eugen Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe