Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Semnele unui AVC, recunoscute cu o aplicaţie smart

de Florentina Ionescu - aug. 18 2023
Semnele unui AVC, recunoscute cu o aplicaţie smart

O aplicaţie de mobil dezvoltată recent recunoaște în mod fiabil semnele fizice ale unui accident vascular cerebral, cu ajutorul algoritmului de învăţare automată („machine learning”).

În cadrul unui studiu recent, intitulat „Smartphone-Enabled Machine Learning Algorithms for Autonomous Stroke Detection”, cercetătorii au folosit datele de la 240 de pacienţi care au suferit un accident vascular cerebral (AVC), internaţi în patru centre medicale dedicate acestei patologii. 

Cercetătorii au folosit telefoane inteligente și în decursul a 72 de ore de la debutul simptomelor au înregistrat imagini video ale persoanelor cu AVC și le-au testat forţa mâinilor. Totodată, au utilizat telefoanele inteligente pentru a detecta cu ajutorul camerei video asimetria facială a pacienţilor, slăbiciunea în braţul afectat, modificările la nivelul vorbirii – toate acestea fiind semne clasice ale unui AVC.

Diagnostic cu precizie

Pentru a evalua asimetria facială, autorii studiului au utilizat un algoritm de învăţare automată pentru a analiza 68 de caracteristici faciale importante. În plus, pentru a testa slăbiciunea braţului pacientului, echipa a folosit datele oferite de un accelerometru 3D standard din interiorul unui telefon inteligent, de la un giroscop și de la un magnetometru. 

Într-o altă etapă, ei au apelat la alte tipuri de instrumente și metode de recunoaștere a sunetelor pentru a compara discursul normal cu vorbirea afectată în urma unui AVC. Apoi, au testat aplicaţia folosind rapoartele medicilor neurologi și scanările cerebrale. 

Au descoperit, astfel, că aplicaţia a fost suficient de sensibilă și de specifică pentru a diagnostica cu precizie accidentul vascular cerebral în aproape toate cazurile analizate. Despre beneficiile acestei aplicaţii de mobil s-a discutat pe 2 august, la cea de-a 20-a întâlnire anuală a Society of Neuro­Interventional Surgery.


Sursă articol:
https://medicalxpress.com/news/2023-08-smartphone-app-reliably-physical.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe