Newsflash
Știri

Secţia de Terapie intensivă nou-născuţi a SCJU Bihor, în reţeaua naţională de telemedicină

de L. Budin - oct. 31 2023
Secţia de Terapie intensivă nou-născuţi a SCJU Bihor, în reţeaua naţională de telemedicină

Medicii se pot conecta rapid cu specialiști din alte spitale din ţară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o altă unitate.

Compartimentul de Terapie Intensivă-Neonatologie din cadrul Secţiei Clinice Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor - Oradea a fost conectat la reţeaua naţională de telemedicină. 

Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialişti din alte unităţi sanitare aflate în ţară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic şi cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secţia în care se află. Acest schimb de informaţii accelerează luarea deciziilor medicale pentru nou-născuţii cu afecţiuni medicale grave internaţi în secţiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic care poate face diferenţa între viaţă şi moarte, a informat, într-un comunicat preluat de Agerpres, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Lisa Crăiuţ.

Proiectul reţelei naţionale de telemedicină este parte a programului Fondul „Viaţă pentru Nou-Născuţi”, finanţat de Fundaţia Vodafone România cu 250.000 de euro şi derulat de ACV România/Asociaţia „Cristi Vasiliu”, prin care 17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III vor fi cuprinse, în acest an, în reţeaua de telemedicină existentă.

Secţia Clinică Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor cuprinde 85 de paturi, din care 45 paturi de Neonatologie pentru nou-născuţi la termen, normoponderali sau subponderali, în sistem rooming-in, 20 de paturi pentru nou-născuţi prematuri, 20 paturi de Terapie Intensivă Neonatală pentru nou-născuţi care necesită îngrijiri speciale.

În cadrul Secţiei Clinice Neonatologie şi ale compartimentelor de Terapie Intensivă- Neonatologie şi de Prematuri se acordă asistenţă medicală la cel mai ridicat nivel de competenţă (nivel III) pentru nou-născuţi la termen şi/sau prematuri, cu sau fără riscuri, sănătoşi şi/sau bolnavi, născuţi în Oradea, precum şi în alte maternităţi din judeţele Bihor, Satu Mare etc. Pacienţii nou-născuţi beneficiază de asistenţă medicală neonatală specializată 24 de ore din 24.

Prin intermediul acestui proiect vom avea posibilitatea de a colabora în timp real cu specialişti din cadrul secţiilor de terapie intensivă neonatală de nivel III din toată ţara, în vederea luării deciziilor optime pentru diagnosticul şi tratamentul pacienţilor critici nou-născuţi. Suntem recunoscători pentru accesul la acest sistem, care ne va permite să creştem nivelul asistenţei medicale pentru nou-născuţii cu diferite patologii”, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, dr. Gheorghe Carp.

Şeful Secţiei Clinice Neonatologie şi Terapie Intensivă-Neonatologie, dr. Radu Galiş, a afirmat că reţeaua comună va permite conectarea cu specialişti din cadrul altor maternităţi de nivel III din ţară, în vederea efectuării de consultaţii de la distanţă şi monitorizării în timp real a pacientului critic nou-născut. Astfel, nou-născuţii cu probleme grave de sănătate vor beneficia de asistenţă medicală de calitate şi promptă. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe