Colegiul Medicilor din România și-a exprimat speranța că în toamna aceasta va fi finalizat și validat noul cod de etică și deontologie medicală.
Noua conducere a Colegiului Medicilor din România (CMR) a decis reluarea lucrărilor la codul de etică și deontologie medicală, a anunțat conf. dr. Carmen Pantiș, vicepreședinta CMR, la conferința de presă organizată de Colegiu în 26 februarie a.c..
„Actualmente funcționăm după un cod din 2017 și toate propunerile de modificare nu au trecut de Adunarea Generală a CMR de anul trecut. De aceea am hotărât ca Comisia de etică și deontologie să aibă două întâlniri pe lună, am cooptat specialiști importanți din România din specialități diferite și încercăm să dăm o formă finală înainte de vacanța parlamentară”, a menționat vicepreședinta CMR.
Ea a precizat că reprezentanții CMR își doresc ca în luna octombrie să organizeze o Adunare generală extraordinară pentru a valida noul cod. Conf. dr. Carmen Pantiș a făcut referire și la o viitoare lege a paliației pentru care reprezentanții CMR vor crea un draft, despre care a spus că va trebui „să respecte fundamental cele patru principii ale eticii – autonomie, binefacere, nevătămare și justiție și să nu uităm niciodată că demnitatea în fața morții trebuie respectată”.
Referitor la acest aspect, prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă și membru în Consiliul Național al CMR, a anunțat că au fost traduse și legalizate Legea Leonetti din Franța (care reglementează drepturile pacienților loviți de afecțiuni incurabile și aflați la sfârșitul vieții – n.red) și legea privind sfârșitul vieții în mediul spitalicesc din Italia și au fost puse la dispoziția Avocatului Poporului pentru a fi discutate.
„Luni, 3 martie, vom avea prima întâlnire între Colegiul Medicilor și Avocatul Poporului pentru a trece mai departe la elaborarea unui proiecte de lege pe care ulterior să îl discutăm cu societatea civilă, cu bisericile, cu colegii, cu toată societatea care este interesată în a avea o astfel de lege”, a punctat profesorul Bubenek.
Foto: capturi video
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe