Newsflash
Cultură

Scrierile de sertar

de Dr. Al. TRIFAN - mai 17 2013
Scrierile de sertar
   Substanţa textului este combinaţia dintre culoare şi semnificaţie, ambele formând împreună sensul literar. Prin culoare înţelegem imaginile cu tonalitatea afectivă iar prin semnificaţie direcţia transmiterii convingerilor. Ambele suferă în anumite condiţii o încodare. Aceasta este necesară pentru cititorul pornit de la îndemnul lui Umberto Ecco, să nu se oprească la aparenţe, la aspectele exterioare ale aisbergului, ci să plonjeze în apele reci ale unor refuzuri ostile pentru a vedea cu ochi măriţi masivitatea părţii scufundate a gheţarului. Mai simplu şi mai puţin metaforic, textul literar are mai multe niveluri de încodare şi lectura trebuie să scoată din adâncimi culoarea şi înţelesul gândite de autor. În literatura de sertar încuiată de refuzurile astrale ale cenzurii totalitare, cărăuşii tonalităţii afective au fost imaginile. Ele pot să spună regretul, insatisfacţia, deziluzia scriitorului, fără să genereze un sentimentalism desuet. În acest tip de literatură, sensul explicit este înlocuit de cel implicit, existent în compoziţia imaginară, mitică, sacră sau care se serveşte de legende ori parabole pentru a transmite convingerile autorului. Astfel, se poate înşela vigilenţa unei cenzuri critice nefavorabile. Imaginile pot fi făcute cântec fără cuvinte în versuri neînţelese, iar tristeţea nereuşitei, părăsirii, nedreptăţii poate fi îmbrăcată în haina legendară a baladelor sau parabolelor.
   Literatura de acest fel, „parolată“, a fost, în perioade nefaste culturii, încredinţată sertarului. În anii ’70 ai secolului trecut, am scris pentru a fi citit doar de cei ce cunosc parola sortiţilor la menţinerea în anonimat.
   Scoasă din sertar şi publicată după dispariţia cenzurii, literatura parolată a avut parte de nedumerire. „Nu înţeleg nimic“ mi-a spus un cititor, „deşi ştiu că dedesubt se află ceva“. Acest ceva iese la iveală numai dacă semantica textului se face, ca la Umberto Ecco, prin scufundarea la din ce în ce mai mari adâncimi.
   Scrierile de sertar sunt abstracţii finite într-o lume cu distorsiuni infinite ale realităţii. Imboldul de a le face să existe este dat de o emanaţie de pulsuri în spaţiul galactic al umanităţii conducând spre stele pe un drum parcurs mai întâi în sine. Sensul se caută depăşind evidenţa, aşa cum înflorirea depăşeşte importanţa imaginii florii, deoarece conţine o soluţie vitală, un dat imanent şi un miracol.
   Literaturii cu parolă i se potriveşte ca motto o strofă scrisă de Carlos Drumond de Andrade: „Nedreptatea nu se rezolvă/în umbra lumii greşite/Ai murmurat un timid protest/dar vor veni şi alţii“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe