Newsflash
OPINII

Schimb de experiență româno-iordanian

de Adriana CÂRNU - sept. 28 2018
Schimb de experiență româno-iordanian
În perioada 10–16 septembrie 2018, Ordinul Național al Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) a primit vizita unei delegații oficiale iordaniene conduse de dr. Mohammad Yousef Nassar Saleh, secretarul general al Consiliului iordanian al asistenților medicali (JNC). El a fost însoțit de dr. Dalal Bashir Moh’d Yehia, decanul Facultății de asistenți medicali din cadrul Universității Zaytoona, de Aisha Ahmmad Ata Dammra, directoarea Departamentului de cercetare-dezvoltare din cadrul JNC, precum și de dr. Mohammed Hussein Hassan Abuhumaid, directorul Departamentului de educație și cercetare din cadrul Centrului oncologic King Hussein.
Vizita a avut loc la invitația președintelui OAMGMAMR, Mircea Timofte, de a participa la o manifestare științifică intitulată „Îngrijirile de sănătate, de la practică la cercetare”, care a reunit a XV-a Conferință națională și a IV-a Conferință internațională a OAMGMAMR. Reuniunea s-a desfășurat în perioada 12–15 septembrie, la București. În deschiderea plenară a conferinței, secretarul general al Consiliului iordanian a transmis mesajul Prințesei Muna al-Hussein, președinta organizației.
Totodată, a fost organizată o întâlnire de lucru între conducerea celor două organizații, în care s-au stabilit modalități concrete de activare a Memorandumului de înțelegere semnat în 2016. Discuțiile s-au concentrat pe dorința comună a părților de a consolida și extinde cooperarea bilaterală, precum și schimburile de experiență și bune practici în domenii prioritare, precum asistență medicală de urgență, oncologie, îngrijiri paliative  și sănătate mintală. Aceste direcții vor fi integrate într-un plan de acțiune care urmează a fi convenit de părți în perioada următoare.
Primele schimburi de experiență se estimează a fi derulate până la sfârșitul anului, România urmând a primi asistenți medicali iordanieni pentru schimb de experiență în domeniul asistenței medicale de urgență. Partea română va identifica, de asemenea, asistenți medicali care să fie sprijiniți în vederea unor stagii de instruire în Iordania în domenii prioritare în care expertiza iordaniană este recunoscută internațional.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat și subiecte importante pentru dezvoltarea profesiei, precum calitatea educației și a practicii asistentului medical și a moașei, importanța reglementării în asigurarea sustenabilității profesiei, nevoia dezvoltării de standarde și ghiduri unitare de practică, părțile urmând a continua schimbul de experiență și de bune practici în aceste direcții. Cele două organizații vor explora în perioada următoare surse de sprijin și finanțare disponibile (fonduri UE pe linia asistenței pentru dezvoltare, OMS sau Consiliul internațional al asistenților medicali – ICN) care să sprijine acțiunile comune interregionale ce vor asigura transpunerea în practică a conceptului de global nursing.
Pe perioada șederii la București a delegației iordaniene, au avut loc întâlniri cu conf. dr. Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, cu dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu dr. Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, cu dr. Miljana Grbic, șeful Biroului OMS la București, precum și cu dr. Crin Marcean, directorul Școlii postliceale Fundeni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe