Newsflash
Cultură

Săptămână sărbătorească

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - nov. 10 2011
Săptămână sărbătorească
   Când un copil te roagă: „Spune-mi, te rog, o poveste!“, el nu-ţi spune „Te rog, învaţă-mă ceva!“, ci „Distrează-mă!“, dar în mod sigur învaţă ceva din ceea ce îi spui. Şi cine eşti învaţă. Nu ştiu de ce nu pricepem că la fel stau lucrurile atunci când publicul matur ne sugerează: „Vă rog, distraţi-mă!“… Zicem că s-a săturat de informaţii şi de consistenţă, când el îşi vrea povestea cu învăţături. Şi, în loc de poveste, îi servim „comentarii“ uşurele, glumiţe, vorbe goale, un fel de „frumoase fără corp“ la nivel emoţional. Mai folosim şi binecunoscute exprimări „de lemn“ sau cuvinte-brancardier, care ne scot urgent din încurcătură, adică din penuria de suflet şi de inspiraţie. Ele nu fac nici bine, nici rău. Pun înţelesul pe brancardă şi fug cu el. Avem brancardieri calificaţi, cum ar fi: „atitudine pozitivă“, „gândire proactivă“, „OK“, „look“, „trend“, „puzzle“, „contraproductiv“, „impresionant“, „unic“ etc. Avem şi „brancardieri“ analfabeţi: „locul în care a avut loc“, „doisprezece ore“, „unul dintre cei care ştie“, „facem decât atât“… Mai sunt şi farse manelistice de gust îndoielnic (vrând să demonstreze inteligenţa făptuitorilor, credulitatea sau incultura „victimelor“?), care conving, de pildă, o doamnă ca, la recensământ, să se declare „klingoniană“, conform „arborelui ginecologic“.
   Este acum săptămâna radioului, ajuns la o vârstă înţeleaptă, şi nu se cade să înşir neizbânzi în locul izbânzilor (care, între noi fie vorba, sunt numeroase). Mai ales că neizbânda cea mare nu se află printre exemplele de mai sus. Dar unde? Ei bine, dacă tot am început, iată povestea: Radioul nostru s-a născut oficial acum 83 de ani. Neoficial cu destui ani înainte. Şi dacă înaintăm, dincolo de experimentele echipei lui Dragomir Hurmuzescu de la Institutul Electrotehnic şi ale celorlalţi, spre rădăcini, ajungem la Nicola Tesla, acel vlah din Croaţia, inventatorul principalelor componente ale radioului – recunoscut de acum, în tribunale – de dinainte de Marconi. Cu o rădăcină comună, posturile actuale de radio – inclusiv cele de televiziune, care au drept strămoş, în ţara noastră, tot radioul sărbătorit – n-ar lucra, oare, mai bine în echipă, ca pe vremea lui Hurmuzescu? Cum să lucreze într-o singură echipă puzderia radiofoniştilor de astăzi, aflaţi în concurenţă? Să vedem mai întâi ce înţelegem prin lucrul în ne-echipă. Adaptând modelul propus companiilor de Chip&Dan Heath în volumul „Made to Stick“, aproximăm (riscant!) că 50% din radiofonişti nu ştiu care sunt misiunea, viziunea, principiile şi valorile radioului; 30% nu ştiu în fiecare moment care este obiectivul lui principal; numai 15% sunt trup şi suflet legaţi de radio. Traducând cifrele în termenii unei echipe (de fotbal, să zicem): cinci jucători n-au habar de misiune, viziune, valori şi principii; patru nu ştiu unde dau golul şi numai doi sunt cei cărora le pasă dacă echipa câştigă sau nu. Deci? Aproximarea se cere verificată printr-o mai bună cunoaştere a stării de fapt şi a oamenilor. Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice va face acest lucru, aflăm, iar în aceste zile întocmeşte o listă pe care o va definitiva cu ajutorul radioascultătorilor (ajutorul dumneavoastră, cititorii mei, fiind pentru dânşii deosebit de preţios). Lista cuprinde numele unor profesionişti de elită, din toate timpurile, dintre care mulţi ar urma să primească înalte distincţii radiofonice. Incompletă, lista nominalizărilor cuprinde, la această oră, nume ca: Paul Grigoriu, Ioana Măgură Bernard, Cristian Mititelu, Mihaela Doboş, Mihai Dobrovolschi, Rodica Tănase, Mircea Badea, Alexandra Polizu, Carol Mălinescu, Itsy Bitsy Radio, Radio Romantic.
   E o săptămână sărbătorească. Vă puteţi exprima preţuirea şi exigenţele faţă de radioul nostru (oricum s-ar numi postul) evaluând şi completând această listă.

Recomandări Radio România Cultural

Sâmbătă, 5 noiembrie, de la 18,15, Dorin Bîtfoi vă oferă o ediţie specială a emisiunii Dosarele PSI, cu interviuri luate la faţa locului participanţilor la cea de-a III-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Psihanaliză „Contratransferul în psihanaliza contemporană“, care s-a desfăşurat la Bucureşti în perioada 29–30 octombrie.
Joi, 10 noiembrie, de la 17,05, la Planeta Radio „A şti pentru a trăi“, Claudia Laslo îl invită pe prof. univ. Mihai Aniţei la un dialog pe tema „Sănătatea faţă în faţă cu stresul social“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe