La 9 iulie a.c., în holul Maternităţii Bucur din Capitală, a avut loc vernisajul cele mai recente expoziţii a medicului-pictor Ileana Maria Conea. Activitatea artistică a acesteia este prezentată la rubrica Arte frumoase de dl Florian Lucan, profesor de pictură la Şcoala de Artă Bucureşti.

 "> Romantismul nevindecabil al unui medic pasionat de pictură - Viața Medicală
Cultură

Romantismul nevindecabil al unui medic pasionat de pictură

de Florian LUCAN - iul. 20 2012
Romantismul nevindecabil al unui medic pasionat de pictură

La 9 iulie a.c., în holul Maternităţii Bucur din Capitală, a avut loc vernisajul cele mai recente expoziţii a medicului-pictor Ileana Maria Conea. Activitatea artistică a acesteia este prezentată la rubrica Arte frumoase de dl Florian Lucan, profesor de pictură la Şcoala de Artă Bucureşti.

 

     Nu este o noutate dacă spun că lumea medicală a oferit nenumărate exemple de personalităţi care au interferat cu lumea artelor. O minimă încercare ar fi o listă nesfârşită de nume reprezentative. Aproape că nu există domeniu al artelor, literatură, pictură, muzică etc., în care reprezentanţi ai domeniului medicinii să nu fie prezenţi.
     Şi Ileana Conea, în dubla ei calitate de medic şi pictor, contribuie la completarea panopliei medicilor artişti. Nu pot să nu evoc perioada în care, studentă fiind la medicină şi elevă la Şcoala de Artă, împreună încercam să descifrăm tainele picturii, eu în calitate de profesor, iar ea cursantă. Taine ale picturii care, la Ileana Conea, au materializat latura romantică ce o definea atunci şi care a căpătat consistenţă în timp. Căci azi, când mă reîntâlnesc cu pictura ei, înţeleg că nu a fost doar ceva pasager, ci un romantism nevindecabil.
     Fragmente de grădini în care omul este prezent prin minime elemente arhitecturale, promontorii care aspiră la orizonturile marine, un far ce pare că a renunţat să îşi mai facă datoria, vegetalul încercând să scape de constrângerea aleilor, coronamente florale risipite şi ele, păstrând urme ale rigorii umane. Iată, într-o succintă enumerare, elemente constitutive ale picturii Ilenei Conea. Un peisaj emblematic al Ilenei Conea ar fi cel în care ni se spune ceva despre permanenţa naturii şi perenitatea omului. Melancolia se insinuează ca stare dominantă, o melancolie susţinută de oximoronica bucurie tristă generată de recuzita lucrărilor, expresie a vitalităţii vegetalului, a naturii în ansamblu, care îşi urmează legile ei fireşti, în opoziţie cu precaritatea fiinţei umane. Spun melancolie şi nu dramatism. Dramatismul presupune implicare, o viziune dinspre om înspre univers, ceva de factura fatalităţii, ceva de genul „dacă eu nu mai sunt, nimic nu mai este“. Dar Ileana Conea pictoriţa – nu ştiu dacă şi medicul – are o detaşare. Ea, mai degrabă, se identifică cu natura pentru care trecerea este firească, în condiţiile în care, în faţa nefiinţei, omul şi natura sunt pe picior de egalitate. Dar să ne oprim aici cu meditaţiile inspirate de imaginile autoarei, pentru că sunt lucruri care pot fi reprezentate şi lucruri care nu pot fi reprezentate. Oricum, iată o minimă analiză ce ar putea fi cheia de lectură a unor picturi realizate de medicul afectat de un romantism netratabil, afecţiune din ce în ce mai rară în zilele noastre, când pragmatismul înseamnă sanitate. Medic care, cu ani în urmă, mi-a fost elevă. Se numeşte Ileana Conea.
 
 

Foto: Marian Câmpeanu 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe