Newsflash
Știri

România, îndemnată să aplice în mod corect normele UE privind igiena produselor alimentare

de Florentina Ionescu - apr. 19 2023
România, îndemnată să aplice în mod corect normele UE privind igiena produselor alimentare

Comisia Europeană îndeamnă insistent România să aplice în mod corect normele UE privind igiena produselor alimentare.

Comisia Europeană a decis să trimită astăzi, 19 aprilie, un aviz motivat României pentru nerespectarea normelor UE privind principiile și cerințele generale ale legislației alimentare, privind igiena produselor alimentare, a normelor specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală și a procedurii de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice. 

igiena alimentara
Fotografie de la mustafa türkeri: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/carne-placa-de-lemn-cartofi-paji-i-cartofi-pai-1651166/

 

Autoritățile române au stabilit norme naționale care derogă de la cerințele de igienă alimentară aplicabile în întreaga Uniune Europeană, care vizează asigurarea siguranței alimentare în beneficiul și pentru protecția consumatorilor europeni, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

În plus, normele naționale adoptate de România nu se conformează anumitor definiții, care sunt prevăzute în legislația UE, cum ar fi comerțul cu amănuntul, produsele primare și producția primară de alimente. Încălcarea vizează carnea de vânat, peștele sălbatic capturat și ouăle de prepeliță. Ea se referă, de asemenea, la comerțul cu amănuntul cu produse secundare de origine animală. De asemenea, Comisia Europeană consideră că România a încălcat obligațiile de notificare în temeiul Directivei 2015/1535 prin faptul că nu a notificat Comisiei normele naționale înainte de adoptarea acestora.

Țara noastră are la dispoziție două luni

În iulie 2020, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere. Întrucât România nu s-a conformat încă acestei scrisori, Comisia a decis să trimită un aviz motivat. România are acum la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe