Newsflash
Internaționale

Rolul canabisului în tratarea autismului

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 24 2021
Rolul canabisului în tratarea autismului

Un studiul clinic placebo controlat a evaluat eficienţa canabisului asupra creierului copiilor cu autism.

        Autismul afectează 1 din 44 de copii din SUA, conform statisticilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Terapia comportamentală sau cea ocupaţională poate ajuta într-o anumită măsură, însă nu există tratamente aprobate de Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor (FDA) pentru această afecţiune. Două antipsihotice aprobate pentru tratamentul afecţiunilor bipolare și schizofreniei pot fi utilizate pentru a trata copiii cu autism, dar numai dacă aceștia prezintă simptome severe de agresivitate sau automutilare. Deși aceste medicamente pot fi eficiente pentru tratamentul simptomatologiei, se asociază cu efecte adverse semnificative, copiii fiind predispuși pentru a dezvolta diabet zaharat sau afecţiuni cardiovasculare.

        Un studiu clinic placebo controlat a evaluat eficienţa canabisului asupra creierului copiilor cu autism. Cercetătorii explică faptul că în cazul autismului există modificări ale neurotransmiţătorilor, atât în cazul dopaminei, cât și al serotoninei. Canabisul duce la creșterea disponibilităţii serotoninei, poate reduce excitaţia neuronilor și crește inhibiţia asupra acestora, explică cercetătorii. În cadrul studiului, copiii înrolaţi au prezentat o amelioare semnificativă a simptomatologiei, cu scăderea semnificativă a iritabilităţii sau a episoadelor explozive, iar în cazul anumitor pacienţi a fost sesizată reducerea comportamentelor repetitive.

 

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2021/12/19/health/autism-medical-marijuana-cbd-weed-documentary/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe