Deşi preocupările sale nu sunt noi defel, reumatologia este recunoscută ca atare de doar câteva decenii. Împrumutând de la unele specialităţi, dar şi dăruind altora, domeniul astfel definit a susţinut progresul medicinii. Prof. dr. Horaţiu D. Boloşiu, preşedinte de onoare al Societăţii Române de Reumatologie, prezintă, în interviul realizat de Dan Dumitru Mihalache, câteva etape din evoluţia specialităţii şi discută modul în care medicii de astăzi acced la cunoaşterea medicală.

"> Reumatologia într-o continuă dinamică - Viața Medicală
Interviuri

Reumatologia într-o continuă dinamică

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 12 2013
Reumatologia într-o continuă dinamică

Deşi preocupările sale nu sunt noi defel, reumatologia este recunoscută ca atare de doar câteva decenii. Împrumutând de la unele specialităţi, dar şi dăruind altora, domeniul astfel definit a susţinut progresul medicinii. Prof. dr. Horaţiu D. Boloşiu, preşedinte de onoare al Societăţii Române de Reumatologie, prezintă, în interviul realizat de Dan Dumitru Mihalache, câteva etape din evoluţia specialităţii şi discută modul în care medicii de astăzi acced la cunoaşterea medicală.

Epoca modernă este caracterizată printr-un progres fără precedent în cunoaştere şi în mijloacele de acţiune fundamentate pe cunoaştere. Practica medicală a evoluat în paralel cu dezvoltarea acestor domenii, realizând performanţe deosebite atât în diagnostic, cât şi în tratament. De la herbalism la biotehnologie. Dinamica evoluţiei medicinii este atât de mare, încât cunoştinţele dobândite în anii de facultate sunt supuse – mai devreme decât mai târziu – perimării, fapt ce devine evident sub presiunea dezvoltării ideilor despre sănătate şi a diversităţii mijloacelor puse în operă pentru protejarea acesteia. Prof. dr. Horaţiu D. Boloşiu, preşedinte de onoare al Societăţii Române de Reumatologie (SRR), ne împărtăşeşte din experienţa sa privind evoluţia specialităţii şi a modului în care întâmpină medicii progresul cunoaşterii.

 

   Definirea reumatologiei ca specialitate medicală este relativ recentă, faţă de altele, chiar şi faţă de „surorile“ din cadrul medicinii interne – cardiologia, gastroenterologia etc. Definiţi-ne, vă rog, cadrul acestei specialităţi.
   – Într-adevăr, reumatologia, aşa cum este înţeleasă în momentul de faţă, este o creaţie a ultimelor decenii. Ceea ce însă ar trebui să ştie publicul şi chiar corpul medical este că vorbim de o subspecialitate a medicinii interne. Aşa cum un gastroenterolog este internistul care se ocupă de tubul digestiv şi glandele anexe, cardiologul este internistul care are predilecţie şi cunoştinţe abundente şi de mare profunzime în domeniul bolilor cardiovasculare, reumato­logul are competenţă în domeniul bolilor musculoscheletale imuno-inflamatorii, boli care afectează deopotrivă articulaţiile şi organele interne, ceea ce justifică preocuparea şi nevoia unui specialist format şi pentru a trata maladii interne. Este evident, aşadar, că pregătirea în această specialitate trebuie să pornească de la o bază solidă de cunoştinţe în patologia internă. Nu întâmplător, curriculumul specialităţii noastre include, din cei patru ani de pregătire, 18 luni de medicină internă. Iar partea care priveşte strict sistemul musculoscheletal în patologia inflamatoare este rezervată pentru pregătire în anii următori ai formării în această specialitate. Vreau să fac o precizare, anume că patologia reumatologică este cea mai frecventă în rândul populaţiilor, indiferent la care ţară ne-am referi, şi nu cea cardiovasculară, cum de obicei se crede. Cu siguranţă că gravitatea bolilor din cele două domenii este diferită; cele reumatologice, în general, nu sunt atât de grave precum unele dintre bolile cardiovasculare, ca să dau doar un exemplu. Prin urmare, dacă ar fi să ne referim la domeniul de preocupări al unei specialităţi sau al alteia, putem să o facem judecând pe criterii cantitative, deci de frecvenţă în populaţie, sau pe criterii de gravitate.

Progresul stă sub ochii noştri

   Asistăm, în prezent, în domeniul bolilor reumatologice, la o dinamică extraordinară…
   – Pot spune că mă bucur de privilegiul unei vârste profesionale de mai multe decenii, de a fi observat cum au evoluat cunoştinţele medicale. Dacă ar fi să ne referim numai la specialitatea de reumatologie, se cuvine a fi menţionate câteva progrese care s-au născut sau au evoluat în interiorul acestui domeniu de preocupări. Spre exemplu, în terapie, aş dori ca toată lumea să ştie că metoda pe care astăzi o aplică foarte multe specialităţi – corticoterapia – s-a născut în reumatologie. Desigur, cortizonul nu l-a inventat un reumatolog, dar primul caz tratat vreodată cu medicamentul nou descoperit de către Philip Showalter Hench a fost o bolnavă cu poliartrită reumatoidă, iar rezultatul a fost spectaculos. Dacă ne uităm în presa vremii, vom afla cu surprindere că în momentul acela a existat un curent extraordinar de optimist care spunea: „Gata cu această boală, s-a terminat“. Rezultatul – şi atunci, ca şi astăzi, de altfel – al tratării poliartritei reumatoide cu cortizon era atât de spectaculos, încât părea că aserţiunea biblică „Ia-ţi patul tău şi umblă!“ se potrivea perfect. Întâmplarea face ca bolnava, tratată cu cortizon mai mulţi ani, să înregistreze şi prima complicaţie majoră, într-un fel tot de domeniul reumatologiei: osteoporoza cu fractură de col femural. Apoi, primul test serologic pentru diagnosticul unei boli autoimune a fost creat tot pentru poliartrita reumatoidă. Este vorba despre reacţia Waaler-Rose, care astfel a deschis calea altora, de o remarcabilă diversitate şi complexitate. Să mai menţionăm că astfel de procedee, combinate cu descoperirile iniţiate odată cu definitivarea hărţii genomului uman, stau astăzi la baza biomarkerilor de diagnostic şi previziune a efectului terapeutic. De asemenea, terapia imunodepresoare s-a născut mai ales în interiorul reumatologiei, mai întâi ca imuno­terapie chimică, zisă selectivă, care curând a devenit specifică. Nu întâmplător, cele două mari specialităţi care astăzi beneficiază din plin de pe urma medicamentelor biologice, adevărate „gloanţe magice“, capabile să intercepteze celule, receptori şi proteine reglatoare, sunt oncologia şi reumatologia. Prin urmare, este confortabil să observi că aici s-au petrecut lucruri care au împins medicina înainte. Evident, împrumutând de la alte specialităţi, dar în acelaşi timp şi dăruind altora. Pentru un asemenea trecut de excepţie, probabil că de la şi în reumatologie se aşteaptă evoluţii la fel de pozitive şi în viitor.

Poliţia imunologică şi stetoscopul reumatologului

   În ce alte domenii ale reumatologiei s-au mai înregistrat asemenea progrese?
   – În multe, dar aici aş vrea să mă refer la o cucerire mai degrabă doctrinară, care priveşte autoimunitatea. Imunitatea, cum bine se ştie, are o faţă bună, cea care ne apără împotriva agresiunilor exterioare, dar şi una rea, atunci când această „poliţie imunologică“ atacă propriile structuri ale organismului, cele normale. Toate reumatismele inflamatoare – un domeniu cunoscut ca imunoreumatologie – au ca mecanism principal sau asociat autoimunitatea şi acest lucru se reflectă atât în diagnostic, cât şi în tratament. Mai mult, mecanisme de acelaşi tip intervin într-o manieră care abia începe să fie descifrată şi în mecanismele bolilor considerate până nu demult degenerative, „de uzură“, inclusiv în procesul de îmbătrânire. Testele de laborator care utilizează metode născute în context reumatologic sau în vecinătatea sa, la interfaţa reumatologiei cu alte boli, ne permit astăzi să ştim o mulţime de lucruri despre ceea ce ni se întâmplă sau ce ni se poate întâmpla, ca să citez numai determinările proteinelor şi autoanticorpilor, extrem de tehnicizate, cum este de exemplu cea cunoscută ca Western blot sau cele care derivă din aceasta. Pe de altă parte, sunt de remarcat investigaţiile instru­mentale, care au proliferat în numeroase boli ale ţesuturilor de susţinere. Este cunoscut faptul că prima radiografie făcută de Wilhelm Röntgen a fost aceea a mâinii propriei sale soţii. Şi de aici s-a născut radiologia şi, în sens mai larg, imagistica medicală, ale cărei cuceriri moderne sunt cu adevărat impresionante. Sistemul osos, considerat multă vreme un ţesut „leneş“, are un metabolism extrem de complex. Faptul a fost descoperit odată cu posibilitatea de a efectua osteodensitometria, moment care a adus osteoporoza (şi medica­mentele destinate să o corecteze) în atenţia medicinii. Osteoporoza este, la ora aceasta, cea mai frecventă şi mai bine studiată boală a oaselor. Pe măsură ce omul şi-a prelungit semnificativ durata de viaţă, s-au cumulat şi bolile de uzură ale pieselor care alcătuiesc corpul omenesc, unele dintre acestea fiind articulaţiile, piesele mobile ale scheletului. Cea mai larg răspândită boală articulară – artroza periferică şi vertebrală este domeniul în care evo­luează, sub ochii noştri, cele mai recente progrese în cunoaşterea medi­cală, la graniţa dintre bolile metabolice şi reumatologie.
Vorbeaţi de imagistică. Reumato­logia a beneficiat mult de metodele imagistice moderne, mai puţin sau deloc invazive.
– Într-adevăr, şi avem exemplul ultrasonografiei. Ecografia a început prin a explora mai ales organele interne, a trecut o vreme până să fie aplicată bolilor musculoscheletale. Astăzi, a devenit „stetoscopul reumatologului“ şi curând nu va mai putea exista vreun cabinet de specialitate care să nu fie dotat în acest sens. Am putea aminti aici şi de rezonanţa magnetică. Deşi nu se poate vorbi de o naştere a metodei în domeniul nostru de preocupări, cu siguranţă răsfrângerea asupra acestuia este însemnată şi chiar hotărâtoare. Metoda nu este, în principal, destinată examinării organelor şi ţesuturilor de susţinere, dar pot da câteva exemple în care viziunea noastră, ca specialişti în reumatologie, a beneficiat extraordinar de pe urma faptului că rezonanţa magnetică ne-a permis să clarificăm ceea ce nu ştiam în legătură cu câteva dintre bolile cu care suntem confruntaţi în fiecare zi. Un exemplu ar fi celebra, frecventa şi adesea prost numita patologie degenerativă vertebrală, spondilartroza, în care metoda a revoluţionat pur şi simplu diagnosticul şi chiar indicaţia terapeutică. Spondilita anchilozantă, o boală reumatologică, poate a doua ca importanţă în economia specialităţii noastre, aştepta să fie corect diagnosticată, înainte de introducerea rezonanţei magnetice, cam în jur de şapte până la opt şi chiar zece ani. Odată cu introducerea acestei metode, putem diagnostica boala încă din primul an de evoluţie, ceea ce este hotărâtor pentru succesul terapeutic.

Specialităţi înrudite

   Cum stă România în privinţa formării medicilor reumatologi?
   – Din punctul de vedere al numărului de specialişti reumatologi, pot spune că România de astăzi cunoaşte o creştere continuă. Îmi aduc aminte că, atunci când am început să fiu interesat de această a doua specialitate, ca internist desigur, majoritatea reumatologilor veneau din altă specialitate, mult mai numeros reprezentată chiar şi astăzi în ţara noastră, balneofizioterapia şi recuperarea medicală. Acolo, apreciez eu, sunt cam de cinci ori mai mulţi specialişti decât reumatologii, aşa cum i-am definit mai devreme. Ceea ce nu este rău, cu condiţia însă a respectării reciproce a curriculumului fiecărei specialităţi. Explicaţia derivă din faptul că suntem o ţară cu un potenţial balneoclimatic, unde balneofizio­terapia şi recuperarea medicală au creat locuri de muncă şi activează cu succes. Unii dintre aceştia au devenit reumatologi după ce au urmat cursuri pregătitoare în specialitate. De mai mulţi ani, poate 20, reumatologii sunt pregătiţi încă de la început ca atare. La acest proces am contribuit personal între anii 1999 şi 2000, în calitate de coordonator al unui proiect curricular european Erasmus, în parteneriat cu specialişti din alte patru ţări.

Punţi de contact

   Este conectată reumatologia românească cu ceea ce se petrece la nivel mondial?
   – Conectarea reumatologilor români la reumatologia mondială este un fenomen îmbucurător, care s-a petrecut sub ochii noştri, s-ar putea spune, cu precădere în ultimii 20 de ani. Pentru că deschiderea pe care ţara noastră a avut-o odată cu schimbările politice produse şi prin aderarea la Comunitatea Europeană a facilitat drumul reumatologilor români spre participarea la congrese, burse, contracte de colaborare ştiinţifică, publicaţii de anvergură, astfel încât, putem spune, aici progresul este categoric. Pentru exemplificare, în anii din urmă, cu regularitate, reumatologi din Europa, SUA, Canada, dar nu numai, au frecventat congresele noastre de reumatologie, la fel cum şi reumatologi din România pe cele inter­naţionale, într-o proporţie absolut impre­sionantă. Îmi aduc aminte, pentru că vârsta îmi permite să am o viziune oarecum dinamică asupra lucrurilor, că, în urmă cu să zicem 25–30 de ani, puteai întâlni doi-trei reumatologi români la un congres internaţional. Astăzi, nivelul de participare la congrese internaţionale, fie la EULAR (Liga europeană contra reumatismului) sau la ACR (Asociaţia reumatologilor americani) depăşeşte uneori cu mult o sută. Este limpede că în acest context de discuţii, confruntare de idei şi atitudini a născut un progres remarcabil. Informaţii concrete asupra acestui subiect nu deţin decât din unitatea pe care o vreme am condus-o, însă ştiu, inclusiv din perioada în care am fost preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, că sunt foarte multe centre sau unităţi de specialitate care au avut privilegiul de a-şi trimite oamenii să înveţe în alte ţări. Unii s-au întors, alţii nu au mai revenit, dar acest fapt reprezintă o punte de contact care nu a rămas fără răsunet în pregătirea noastră.
   Se tot vorbeşte de plecarea medicilor români în afara ţării. Credeţi că ar trebui determinaţi să rămână acasă sau, poate, ieşirea în afara graniţelor vine în sprijinul dezvoltării lor profesionale?
   – Personal, nu cred că putem menţine medicii în ţară numai apelând la devoţiunea sau patriotismul lor. Şi nici dacă i-am putea remunera corespunzător, ci creându-le condiţii ca personalitatea lor să se dezvolte. Pentru că, atunci când un medic simte fiorul progresului şi vede că nu-l poate realiza la el în ţară, pleacă în altă parte. Majoritatea colegilor mei care au plecat, la vremea potrivită, ca să zic aşa, sau cei de mai târziu au declarat aproape univoc că nu au plecat să câştige mai bine, ci pentru a-şi putea face meseria pentru care au simţit că au chemare şi aici în România nu şi-au putut satisface această valenţă a personalităţii profesionale.

Internistul poate ţine locul reumatologului

   Cum vedeţi viitorul reumatologiei româneşti?
   – Am credinţa că va fi o specialitate la fel de dinamică, aşa cum am încercat să o descriu şi mai devreme. În România, avem cel puţin şase-şapte centre unde reumatologia se practică la standarde mondiale şi nu văd niciun motiv pentru ca acestea să nu genereze specialişti tot mai bine pregătiţi, chiar dacă nu dispun de cea mai bună bază materială. Necazul însă este altul: în timp ce producem reumatologi calificaţi, ca şi în alte specialităţi de altfel, aceştia tind să se aglomereze în marile centre. Sunt judeţe unde nu există niciun reumatolog. Intervine însă şi aici o funcţie a reglării: aşa cum am declarat la început, că reumatologia este specialitate a medicinii interne, un internist poate ţine oricând locul reumato­logului. Cu o minimă – dar intensivă – pregătire în specialitate sau rememorarea cunoştinţelor pe care oricum le avea, este destul de lesne ca acesta să practice ca reumatolog. Fluxul este posibil, teoretic, în dublu sens.

Proiect de dezvoltare interdisciplinară

   În prezent, coordonaţi un proiect de formare a unor competenţe profesionale. Despre ce este vorba?
   – Da, este vorba de un proiect european de dezvoltare a resurselor umane, „Formare profesională pentru implementarea noilor tehnologii în sistemul de sănătate“, care se adresează medicilor. Şi medicii reprezintă o resursă umană susceptibilă de a se perfecţiona, inclusiv în afara cadrului instituţional oferit de Ministerul Sănătăţii sau de alte organisme de reglementare. Am aplicat pentru acest proiect în calitatea pe care o aveam în urmă cu doi ani, de preşedinte al Societăţii Române de Reumato­logie. Activitatea sa se desfăşoară sub egida SRR şi cu efortul membrilor acestei organizaţii profesionale. Este vorba de un program educaţional complex, care îşi propune să contribuie la apropierea dintre ofertanţii de informaţii şi practicienii beneficiari, astfel încât fiecare să-şi înţeleagă mai bine menirea şi, de ce nu, să-şi împrumute reciproc unele compe­tenţe pe parcursul itinerariului lor profesional. Această încercare, de a conduce practica medicală spre aplicarea metodologiilor moderne, aplicate în unele unităţi, ca urmare a unor demersuri personale sau instituţionale izolate, ar putea să câştige o acoperire naţio­nală în cadrul programului coerent de dise­minare a cunoştinţelor. Este evident că Societatea Română de Reumatologie, membră a Asociaţiei Medicale Române, nu a avut niciodată veleitatea de a acoperi toată medicina. Dar, pentru că bolile reumatologice reprezintă cea mai frecventă dintre patologiile cu care se confruntă practicianul, iar ca frecvenţă ocupă primul loc în toate statisticile mondiale, am considerat că interdisciplina­ritatea pe care aceasta o presupune o îndreptăţeşte să disemineze acele cunoştinţe moderne din medicină, dar care sunt interesate şi alte specialităţi. Noi am identificat, la momentul generării proiectului, zece astfel de specialităţi, pe care le vizăm în mod direct şi care, într-un fel sau altul, se intersectează cu domeniul nostru de preocupări.
   Mai concret?
   – La prima vedere este greu de înţeles de ce, de exemplu, între specialităţile pe care le ţintim ar fi endocrinologia. Ei bine, pur şi simplu pentru faptul că osteoporoza este o boală comună celor două specialităţi şi, în acest domeniu, aşa cum arătam mai devreme, progresele, inclusiv cele tehnologice – că nu vorbim doar despre osteodensito­metrie aici, analiza fractală sau spectroscopia Raman – sunt o realitate. De ce am inclus printre specialităţile-ţintă gastroenterologia? Pentru că există o categorie de reumatisme inflamatorii, aşa-zisele enteroartrite, care reprezintă un domeniu comun de acţiune, în care tratamentul biologic, de exemplu, este „la el acasă“. De ce dermatologia? Pentru că artrita psoriazică şi afecţiunile înrudite sunt preocupări, în etape diferite ale dezvoltării bolii, pentru ambele specialităţi. Şi exemplele ar putea continua pentru toate cele zece specialităţi pe care noi le-am declarat ca ţintă. Ar trebui poate să definesc aici ceea ce echipa noastră a înţeles prin tehnologie. Noţiunea nu acoperă numai mijloacele tehnice (de exemplu, aparatura), ci şi strategiile de diagnostic sau de tratament. Şi astfel, proiectul câştigă o mai largă acoperire. În momentul în care demersul a devenit viabil, în urmă cu doi ani, organizarea activităţilor a presupus câte un simpozion de patru-cinci zile în fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare ale României. Cu fiecare dintre ele ne vom atinge ţinta, pentru că avem medici suficienţi în cadrul celor zece specialităţi pe care le-am vizat ca fiind de interes şi în care să putem oferi expertiză.
   Sunt interesaţi medicii de proiect?
   – Cu siguranţă, da. În condiţiile în care fiecare simpozion a avut un grup-ţintă de 200 de medici, pentru instruirea căruia proiectul a acoperit total cheltuielile, adesea cererile de înscriere au depăşit acest prag. Nu în ultimul rând, aş vrea să vă spun că la sesiunile noastre de formare participă şi invitaţi străini. Până în prezent, aceştia au provenit din Italia, Franţa, Belgia, Marea Britanie şi Norvegia.

Educaţie medicală continuă

   – Unul din punctele pe care ţin în mod deosebit să le scot în evidenţă este că avem şi un program educaţional de e-learning, care funcţionează după principii clar enunţate. Sunt postate până în acest moment 15 lecţii şi vreau să vă spun că nu putem ţine pasul cu numărul mare de medici care doresc să le frecventeze. Vă dau un exemplu: la ultima lecţie pe care am postat-o pe platforma de e-learning, a trebuit să limităm înscrierile, pentru că lecţiile acestea nu sunt oferite la întâmplare, sunt tutoriale; cel care intră pe platformă este îndrumat pas cu pas de un tutor, un coleg, de regulă din acelaşi loc din care este şi autorul lecţiei, care urmăreşte progresul candidatului, pe baza unor teste periodice. Sunt nişte constrângeri, totuşi, din acest punct de vedere. Avantajul este însă că peste un an, la încheierea proiectului, aceste lecţii vor fi oferite la liber. Mai trebuie ştiut că fiecare lecţie din programul de e-learning are în medie trei etape; trecerea la etapa următoare este condiţionată de un test cu două încercări posibile. Evaluarea finală este cea certificativă, adică pe baza acesteia se obţin creditele şi diploma.
 

 

HORAŢIU D. BOLOŞIU este profesor consultant la Clinica reumatologică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, conducător de doctorat, preşedinte de onoare şi fost preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie (SRR), manager al proiectului european POSDRU 55648 „Formare profesională pentru implementarea noilor tehnologii în sistemul de sănătate“.
În cei peste 50 de ani de activitate profesională, didactică şi ştiinţifică, a contribuit la progresul medicinii interne, reumatologiei, patologiei osoase endocrino-metabolice şi pedagogiei medicale din România. A coordonat mai multe proiecte naţionale şi internaţionale şi, în calitatea sa de preşedinte SRR, între anii 2002 şi 2011, a reprezentat reumatologii români în mai multe comitete permanente ale EULAR (educaţie, cercetare şi recomandări), precum şi boardul european de reumatologie al UEMS.
A fost, timp de şapte ani, redactorul şef al Revistei Române de Reumatologie (interval în care publicaţia a obţinut cotaţia CNCSIS B+) şi este membru în comitetul de redacţie al multor publicaţii ştiinţifice din ţară şi din străinătate. Activează ca expert CNCS şi al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
A înfiinţat Fundaţia Română de Osteoartrologie OsArt, membră a Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză (IOF), şi Centrul de Osteoporoză, prin care a organizat cursuri internaţionale şi reuniuni ştiinţifice dedicate osteoporozei.
Activitatea sa publicistică numără 24 de volume de carte medicală (unul premiat de Academia Română) şi 180 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe