Newsflash
OPINII

Respectul pentru medici și tulburarea ordinii publice în spitale

de Conf. dr. Horia BUMBEA - feb. 17 2017
Respectul pentru medici și tulburarea ordinii publice în spitale
     Recent, jandarmii au fost chemați să intervină la un spital din Iași. Nu era vorba despre vreo grevă spontană pe care angajați ai spitalului ar fi declanșat-o și amenințau vreo plecare în marș spre prefectură. Dimpotrivă. Jandarmii au venit pentru a proteja personalul medical să poată lucra, după ce tocmai izbucnise un incident violent, în curtea și pe holurile unității medicale. Se spune că așa ar fi tradiția unor comunități: când moare un lider se strâng în fața spitalului pentru a-și arăta respectul pentru decedat. De respectul față de personalul spitalului, pacienții internați, rudele celor aflați în saloane au cam uitat însă. Scandalul mi-a adus aminte de un incident similar din vara trecută. Un pacient bolnav grav, care a întârziat nepermis de mult prezentarea la spital, a murit într-o unitate sanitară din România. Diagnosticul fusese pus într-o clinică din Marea Britanie, dar în loc să continue tratamentul acolo sau să vină rapid într-un spital din țară, omul a stat acasă până în ultimul moment. Rudele au întors spitalul pe dos și s-au manifestat violent la adresa cadrelor medicale. Oare ar fi făcut asta și dacă omul murea în spitalul din Anglia?
    Pentru noi nu este o întrebare retorică, teoretică, este realitatea pe care o trăim zi de zi. Pe vremea când am început studiile de medicină, spitalul avea un portar și un paznic de noapte. Astăzi, echipele de pază, extrem de numeroase, nu fac față acestor grupuri violente și este necesară intervenția jandarmilor. Costurile sistemului de pază sunt suportate de fiecare cetățean: în loc să angajăm asistente sau infirmiere, ca să avem servicii medicale „ca afară”, angajăm bodyguarzi. Își permite România această risipă? Și aici nu mă refer doar la cheltuielile cu paza și cu forțele de ordine mobilizate în fața spitalelor, ci la banii investiți în formarea medicilor și a cadrelor medii care pleacă din cauza umilințelor la care sunt supuși în țară.
     Putem observa că Parlamentul este păzit de trupe speciale, are un gard uriaș, ușile sunt blindate, accesul se face prin scaner, ca la aeroport. La fel, Guvernul. Doctorița de gardă, noaptea, este singură în fața unor indivizi aflați sub influența alcoolului, chiar a drogurilor de risc. Unul sau doi medici trebuie să țină piept grupurilor de zeci de persoane care „vin să-și arate respectul”, nerespectând cele mai elementare norme de civilizație.
    Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a obiectivat acest fenomen, printr-o cercetare sociologică realizată de Fundația CMMB. Datele arată că 85% din participanți au declarat că s-au confruntat cu agresiuni verbale (460 de medici), 10,2 % (55 de medici) cu agresiuni fizice, iar 14,2% (77 de medici) consideră că nu au avut asemenea incidente. Atrag atenția că violența verbală se manifestă cel mai frecvent, afectând nu doar medicii, ci și pacienții. Stresul în care suntem obligați să lucrăm crește riscul de producere a unor erori și epuizează medicii. Prin violență verbală sau fizică, indivizi sau grupuri de presiune forțează medicii să ia decizii sau să acorde prioritate unor cazuri mai puțin severe, în defavoarea altora. Impactul emoțional este resimțit nu doar de personalul spitalului, ci și de bolnavii sau rudele care asistă la astfel de agresiuni.
   CMMB nu se limitează la a constata această situație intolerabilă. Biroul Executiv al acestei organizații profesionale a luat decizia, la sfârșitul lunii ianuarie, de a pregăti o campanie pentru impunerea respectului cuvenit cadrelor medicale. CMMB va deschide consultări cu instituțiile abilitate (poliție, parchet), solicitându-le să aplice ferm legislația în vigoare, în beneficiul cetățenilor și pentru a impune respectul care se cuvine profesiei medicale și cetățenilor care au nevoie de asistență medicală. Vor fi constituite grupe de lucru pentru identificarea celor mai bune proceduri de intervenție, dar vom solicita și Ministerului Educației susținere în dialogul cu persoane sau grupuri identitare care generează conflicte și amenință personalul sanitar. Pentru a reuși, este nevoie ca situațiile de agresiune să fie cunoscute, societatea să afle de această problemă, iar vinovații să fie pedepsiți.
   Majoritatea medicilor care au fost victime ale violenței la locul de muncă nu au depus un raport oficial pentru a semnala violența fizică sau abuzul verbal. CMMB acordă asistență juridică și consiliere tuturor celor care doresc să ia atitudine, să denunțe agresiunea și să pună capăt acestei prigoane la adresa cadrelor medicale. În colaborare cu poliția, consilierii juridici, conducerile instituțiilor medicale și cu presa, CMMB va interveni de partea medicilor atât pentru a fi pedepsite actele de agresiune fizică sau verbală la adresa acestora, cât și pentru a le preveni, prin avertizarea publicului asupra consecințelor unui astfel de comportament.

   

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe