Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rectorul UMF Iași: „Știu ce înseamnă să fii primul student din familie”

de Florentina Ionescu - apr. 11 2025
Rectorul UMF Iași: „Știu ce înseamnă să fii primul student din familie”

Proiectul „Primul student din familie”, care se desfășoară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași reprezintă o oportunitate pentru tinerii din medii defavorizate.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a organizat joia aceasta, 10 aprilie, o conferință dedicată proiectului „UMF Iași – O șansă la studenție”. Acesta este parte a programului „Primul student din familie – Regiuni mai puțin dezvoltate”, un demers care vine în sprijinul elevilor și studenților proveniți din medii defavorizate. 

La eveniment au participat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof. dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban, managerul proiectului, prof. Adina Raluca Margine, director al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț (partener asociat), precum și studenți ai UMF Iași, beneficiari ai proiectului, se arată pe site-ul news.umfiasi.ro

„Aveam nevoie de bani pentru cărți”

„Este un proiect care îmi este cu atât mai aproape de suflet cu cât, personal, știu ce înseamnă să fii primul student din familie. Eu am făcut primul pas spre universitate într-o vreme în care nu existau foarte multe resurse și proveneam dintr-o familie foarte modestă”, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu (foto, în centru), rectorul UMF Iași, în cadrul conferinței de presă de ieri. 

Acesta a subliniat că în acea perioadă era o competiție permanentă pentru obținerea burselor. 

Bursa însemna foarte mult – aproximativ 450 lei, într-o vreme în care salariul mediu era de 1500–1700 lei. Pentru a strânge bani, «mâncam la dublu» la cantină – adică vindeam jumătate din cartelă și mergeam cu un coleg la masă, împărțind porțiile. Așa mai câștigam ceva – în jur de 200 lei, sumă importantă pentru un student la Medicină, pentru că aveam nevoie de bani pentru cărți și alte necesități”, a adăugat prof. dr. Viorel Scripcariu. 

Tinerii sunt sprijiniți să-și urmeze visul până la capăt 

Proiectul „Primul student din familie” este coordonat de prof. dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban, prorector al UMF Iași. Aceasta a explicat că obiectivele principale ale proiectului sunt măsuri de tip „punte” pentru elevi, activități remediale, consiliere, orientare profesională, tutorat și sprijin financiar. 

„Specificul acestui proiect este reducerea abandonului universitar atunci când provocările individuale nu le mai permit tinerilor să continue studiile. Noi dorim să îi sprijinim pe acești tineri să își urmeze visul până la capăt, prin monitorizarea studenților cu risc, activități remediale universitare, tutorat, consiliere psihologică și vocațională, precum și subvenții. În acest proiect avem în vedere și studenții cu dizabilități, pentru care vom achiziționa echipamente asistive și vom implementa o strategie de integrare, oferindu-le consiliere specifică, astfel încât și ei să își îndeplinească visul”, a subliniat prof. dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban. 

Prin acest proiect, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași se angajează activ în reducerea abandonului școlar și în facilitarea accesului la învățământul superior pentru tinerii din medii defavorizate


Notă autor:

Foto: https://news.umfiasi.ro/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe