Newsflash
Internaționale

Recomandările ECDC în ce privește utilizarea măștilor care ne protejează de COVID-19

de Florentina Ionescu - feb. 19 2021
Recomandările ECDC în ce privește utilizarea măștilor care ne protejează de COVID-19

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a publicat recent un ghid cu privire la utilizarea măștilor în comunitate. Este vorba de un prim update ce are în vedere eficacitatea măștilor medicale în reducerea răspândirii COVID-19.

Raportul dat publicității în 15 februarie 2021 conține update-uri cu privire la părerea ECDC în legătură cu folosirea măștilor faciale în comunitate. Rolul măștilor chirurgicale și textile (și nu numai) în controlul și prevenirea COVID-19 rămâne încă o problemă supusă dezbaterii. 

ecdc raport masti covid-19

Dovezile în ceea ce privește eficacitatea măștilor medicale pentru prevenirea COVID-19 în comunitate sunt compatibile cu un efect protector mic spre moderat. Însă există în continuare unele îndoieli cu privire la amploarea acestui efect.

Potrivit ECDC (Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor), dovezile pentru eficacitaea măștilor faciale non-medicale, a vizierelor și a protecțiilor pentru față și altor tipuri de măști în comunitate sunt insuficiente și de o certitudine foarte scăzută. Sunt necesare studii de înaltă calitate pentru a evalua relevanța folosirii măștilor faciale medicale în pandemia de COVID-19, se arată pe site-ul ECDC.

Ce recomandări fac experții, la nivel european

Deși dovezile cu privire la folosirea măștilor medicale în comunitate, pentru a preveni COVID-19, sunt limitate, aceste măști faciale ar trebui luate în considerare ca intervenție nonfarmaceutică, în combinație cu alte măsuri.

Având în vedere dovezil disponibile, caracteristicile de transmitere ale virusului SARS-CoV-2, fezabilitatea și potențialele pericole asociate cu folosirea diverselor tipuri de măști pentru acoperirea nasului, există câteva opțiuni propuse, scrie ECDC:

  • În zonele cu transmitere comunitară a COVID-19, purtarea unei măști medicale pentru față sau a unei măști non-medicale este recomandată în spațiile publice închise și poate fi considerată o opțiune în spațiile aglomerate (de la exterior).
  • Pentru persoanele vulnerabile la formele severe de COVID-19, cum ar fi persoanele vârstnice sau cele care au afecțiuni medicale preexistente, folosirea măștilor medicale este recomandată ca măsură de protecție personală în mediile descrise mai sus.
  • În gospodărie, folosirea măștilor medicale este recomandată pentru persoanele cu simptome de COVID-19 sau confirmate cu COVID-19 și pentru persoanele care locuiesc în aceeași locuință cu aceste persoane.
  • Pe baza evaluării dovezilor științifice disponibile, nu poate fi făcută nicio recomansare pentru folosirea cu preferință a unor măști medicale sau non-medicale în comunitate.
  • Când măștile faciale non-medicale sunt folosite, este recomandat ca acele măști să fie conforme cu recomandările pentru eficacitatea filtrării și a modului în care se desfășoară respirația prin acea mască.

Important:

Folosirea măștilor în comunitate ar trebui să vină în completarea altor măsuri preventive, cum ar fi distanțarea fizică, statul acasă atunci când suntem bolnavi, telemunca atunci când este posibil, igiena meticuloasă a mâinilor, evitarea atingerii feței, nasului, ochilor și gurii. Mai multe detalii în raportul ECDC cu update la folosirea măștilor în comunitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe