Newsflash
Cultură

Provocările etice ale artelor viziale

de Drd. Cezara Moraru - oct. 22 2021
Provocările etice ale artelor viziale

Tendinţele contemporane sunt îndreptate către o estetică ecologică, unde ecologia, arta și etica se îmbină în sensul conștientizării necesităţii relaţionării umane cu spaţiul înconjurător.

image-2018-05-23-22467442-41-monument-controversat-iasi
Instalație Clemens Behr

Arta are abilitatea de a evidenţia acest demers prin umor, disconfort, mișcare, percepţie etc. Toate acestea fiind practici etice și estetice. Normele și principiile eticii se pot astfel rezuma la un cod.

Mediul și condiţiile influenţează comportamentul uman, iar oamenii afectează în mod constant și schimbă mediul în conformitate cu schimbarea normelor economice, culturale și sociale.

Există un proces etic și moral reciproc de interacţiune între persoane și mediu. Spaţiile publice sunt zone comune care sunt deschise tuturor membrilor societăţii, unde indivizii comunică prin observarea reciprocă și utilizarea spaţiului comun, proces care modelează organizarea
urbană.

De multe ori, cel puţin pe teritoriul României, s-a sesizat lipsa unei prezentări artistice corespunzătoare, care să înlăture neînţelegerea operelor expuse în spaţiile publice, care de multe ori nasc controverse.

Unul dintre exemplele recente este cel al artistului Clemens Behr, ori al sculpturilor expuse în primăria Sectorului 1 din București, care au generat o serie de reacţii contradictorii. Astfel, intervine necesitatea unei entităţi de mediere artistică pentru a reuși să creeze o punte de acces către publicul larg, în astfel de contexte.

Practicile de artă publică ce sunt în legătură cu structura socială oferă o varietate de oportunităţi de a crea construcţii vizuale și culturale.
În cazul în care, în cele din urmă, se stabilește un dialog care poate comunica cu structura socială, opera de artă creată devine, în sine, o parte a societăţii, stabilind că societatea o utilizează pentru a se defini.

Arta publică sub orice formă, funcţie și semnificaţie ar trebui creată pentru publicul larg printr-un proces transparent. Este un gen de artă specific, cu propriul discurs profesional și critic.


Citiți și: Familia Medici și penelul lui Botticelli

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe