Newsflash
Știri

Proiect de educaţie pentru sănătate în Timișoara

de Florentina Ionescu - mai 5 2023
Proiect de educaţie pentru sănătate în Timișoara

Luna aprilie a însemnat pentru judeţul Timiș lansarea proiectului de educaţie pentru sănătate intitulat „PREVENTIM – copii sănătoşi pentru o societate sănătoasă”.

Iniţiator și coordonator al PREVENTIM este dr. Emilian 
Damian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI). În opinia sa, sunt necesare proiecte de sănătate publică de genul acesta. „Președintele Consiliului Judeţean Timiș mi-a sugerat să fac un proiect legat de sănătatea publică, fiindcă e clar că e nevoie de proiecte de acest fel. M-am gândit la ceva nou, ceva ce nu s-a făcut în România”, a declarat dr. Emilian Popovici pentru „Viaţa Medicală”.

Lansare proiect PREVENTIM Facebook Alin Nica
Evenimentul de lansare al proiectului PREVENTIM Foto: Facebook /Alin Nica

 

În prezent, șase specialiști sunt implicaţi, toţi fiind voluntari: prof. dr. Radu Virgil Enătescu, dr. Daniela Cârnaţu, dr. Olimpia Oprea, dr. Claudiu Bârsac, dr. Dan Șutean, dr. Florin Crișan. Ei vor face prezentări și sesiuni de informare cu cadrele didactice. Proiectul nu are nicio finanţare, mai spune vicepreședintele SREPI.

„PREVENTIM – copii sănătoşi pentru o societate sănătoasă” are ca parteneri UMF „Victor Babeș” din Timișoara, Inspectoratul Școlar Judeţean Timiș și Consiliul Judeţean Timiș.

„Avem sprijin din partea Universităţii de Medicină și Farmacie, care ne dă acces la manechine ș.a.m.d., pentru măsurile de prim ajutor în stop cardiorespirator. Ne sprijină și Serviciul de Ambulanţă Timiș, pentru că și ei au sală de conferinţe și au manechine. Ne sprijină școlile, care ne oferă sălile de curs. Deci e un sprijin reciproc.”

Informaţia va ajunge și la părinţi

Pe durata mai multor serii, șase specialiști implicaţi în program vor instrui 214 profesori pe cinci teme. Prima dintre ele este resuscitarea cardio-pulmonară de bază. Celelalte abordează consecinţele consumului de droguri; menţinerea sănătăţii orale; prevenţia (cu accent pe creșterea și dezvoltarea armonioasă); prevenirea infecţiei cu HPV.

„Dintr-odată, acești 214 profesori se vor duce în 214 direcţii și vor transmite informaţia. Fiecare dintre profesori instruiește câte 40 de copii, cel puţin. Ceea ce înseamnă deja că peste 8.000 de copii vor primi informaţia. Iar de la acești copii, informaţia va ajunge și la părinţi”, spune vicepreședintele SREPI.

Primii 25 de profesori au început pregătirea în 3 mai, la „Lanţul supravieţuirii – resuscitarea cardio-pulmonară de bază”. Iar dr. Emilian Popovici recunoaște că este bucuros că proiectul a debutat atât de repede: „Dacă totul merge bine, avem prima instruire pe «Lanţul supravieţuirii», pe măsurile de prim ajutor, cu primii 25 (în 3 mai – n.red.). Instruirea celor 25 va dura două săptămâni”.

După această grupă vor urma alte serii de cadre didactice, pe alte teme, unde vor beneficia de informaţii validate medical. „La fiecare medic coordonator e altfel. Eu le-am dat coordonatorilor libertate să aleagă ei varianta care li se potrivește cel mai bine.” 

Vulnerabilitatea faţă de fake news

Aceste cicluri de pregătire nu sunt foarte lungi, a mai precizat medicul epidemiolog. Un ciclu de pregătire făcut de medicii coordonatori durează până la două luni, ceea ce înseamnă câte o ședinţă pe săptămână. „Dacă totul merge bine, sunt convins că vor urma noi înscrieri [în PREVENTIM].”

În final, dr. Emilian Popovici a recunoscut că își dorește ca acest prim ciclu de pregătire să decurgă ireproșabil, pentru ca la final profesorii să fie foarte mulţumiţi de cunoștinţele dobândite de la coordonatori și, astfel, să determine și alte cadre didactice să se înscrie.

„Sper ca acest proiect să ajungă unul naţional, pentru că e nevoie foarte mare de educaţie pentru sănătate. Un popor care nu este educat în privinţa asta este un popor cu o mare vulnerabilitate faţă de fake news, faţă de dezinformare”, a conchis vicepreședintele SREPI.

Citiți și: Teste moleculare gratuite pentru astmul alergic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe