Newsflash
Știri

S-a lansat PREVENTIM, proiectul dedicat sănătăţii copiilor

de L. Budin - apr. 26 2023
S-a lansat PREVENTIM, proiectul  dedicat sănătăţii copiilor

Prevenirea consumului de droguri, a apariţiei cancerului uterin sau acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţe medicale vor fi promovate în rândul elevilor.

Proiectului de educaţie pentru sănătate „PREVENTIM - copii sănătoşi pentru o societate sănătoasă” a fost lansat la Timişoara.

elevi-scoala

Din echipa organizatorilor fac parte Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Serviciul de Ambulanţă şi alte entităţi medicale judeţene.

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, conferențiar universitar dr. Emilian Popovici, cel care coordonează proiectul, a declarat pentru Agerpres că o recentă statistică arată că 62% dintre decesele înregistrate în ţara noastră sunt cauzate de obiceiurile nesănătoase – procentul fiind cel mai mare din Europa.

Acest lucru ne arată că este nevoie de educaţie, că trebuie să intervenim prin proiecte şi programe de educaţie pentru a corecta acele obiceiuri nesănătoase care duc la acest procent foarte mare de decese. Concluziile discuţiilor de astăzi le vor fi transmise profesorilor, apoi copiilor”, a precizat dr. Emilian Popovici.

Medicul ginecolog Olimpia Oprea a subliniat importanţa vaccinării gratuite a minorelor pentru prevenirea infecţiei cu virusul HPV, esenţială fiind şi o vaccinare pentru băieţi, la care s-a constatat o creştere a procentului de cancere oro-faringiene.

M-am gândit să organizăm întâlniri cu copiii, cu liceenii, cu părinţii, cu cadrele didactice. Ar fi foarte importantă vaccinarea între 9 ani - 18 ani, care este gratuită. Pentru băieţi nu este prinsă vaccinarea în programul naţional, dar cred că ar fi bine să milităm şi pentru acest lucru. Ultimele studii arată că în ţările în care a crescut vaccinarea HPV la fetiţe şi unde se face prevenţia cancerului de col uterin produs de HPV, s-a observat o creştere a cancerului oro-faringian, care a depăşit frecvenţa cancerului de col uterin. Cancerul oro-faringian afectează mai mult bărbaţii şi de aceea ar fi important să promovăm şi vaccinarea la băieţi”, a detaliat dr. Olimpia Oprea.

Prof. Virgil Enătescu, din cadrul Clinicii de psihiatrie Timişoara, a punctat faptul că debutul consumului experimental de alcool şi droguri este în jurul vârstei de 12 ani, dintre substanţele psiho-active preferate la noi fiind canabisul sau produsele de sinteză.

Este mai important să se pună accentul pe consecinţele consumului de substanţe psiho-active decât pe consumul în sine. Tinerii încep consumul experimental. În România, 82% dintre tineri au declarat că au consumat prima dată alcool la vârsta de sub 16 ani, iar după un an, studiile au arătat o scădere nesemnificativă a acestui procent. La consumul de droguri ilicite, faţă de 2011, evoluţia este pe un trend uşor ascendent, tinerii de la noi preferă consumul de canabis, urmat de substanţele noi psiho-active, care sunt un amestec de ierburi cu efecte identice cu cele ale drogurilor ilicite, deja cunoscute”, a spus dr. Virgil Enătescu.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Timiş, dr. Florin Crişan, a explicat că în cadrul proiectului copiii vor învăţa măsurile de prim ajutor, vor recunoaşte o urgenţă şi să ştie cum să intervină în astfel de situaţii.

Vor fi instruiţi copii şi profesori. 30% din numărul de solicitări la Serviciul de Ambulanţă provin pentru tineri, mai ales stopuri cardiovasculare. Este deosebit de importantă acordarea primului ajutor în primele minute, care fac diferenţa între viaţă şi moarte. Important este nu doar să ajutăm la supravieţuire, ci mai ales la redarea persoanei salvate societăţii, să nu rămână cu sechele”, a subliniat dr. Florin Crişan.

Nutriţia şi dietetica, incluse pe lista specialităţilor conexe actului medical

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe