Newsflash
Știri

Prof. dr. Elvira Brătilă: „Endometrioza este o boală cronică, se comportă ca un cancer”

de Florentina Ionescu - mar. 22 2023
Prof. dr. Elvira Brătilă: „Endometrioza este o boală cronică, se comportă ca un cancer”

Medic primar obstetrică-ginecologie, prof. dr. Elvira Brătilă a amintit de un eveniment desfășurat recent, care a avut ca subiect de discuție endometrioza.

Peste 2.000 de paciente au fost alături de medici la un eveniment dedicat pacientelor care se confruntă cu endometrioza, eveniment pe care prof. dr. Elvira Brătilă și colegii săi îl organizează an de an.

Doctorul Elvira Brătilă spune că, la nivel european, se discută tot mai mult despre necesitatea integrării în centrele medicale specializate a unui „endometriosis board”, pe modelul „tumor board” în Oncologie. 

durere abdominala endometrioza cauza genetica

„Deși nu vorbim despre un cancer, endometrioza este o boală cronică, ce se comportă ca un cancer din mai multe perspective, o boală ce recidivează și invalidează femeia prin durere, infertilitate și traumă”, a scris prof. dr. Elvira Brătilă pe o rețea socială.

Aceasta a reamintit în cadrul evenimentului rolul pe care îl are fiecare membru al echipei multidisciplinare „și cât de important este a ne completa în procesul cunoașterii aprofundate al acestei patologii.”

„Fie semnul cât căciula, dacă nu-l vezi, nu îl recunoști. Medicina «nu se fură», cum se spune în alte meșteșuguri. Medicina nu este întotdeauna «ca la carte», întâlnim cazuri particulare, cazuri complexe, cazuri care se comportă paradoxal. E important să cunoști cartea, dar să urmezi calea regală a învățării, spuneam în evenimentul de aseară”, a atras atenția medicul.

Rolul de mentor în comunitatea profesională a medicilor înseamnă onestitate, loialitate și responsabilitate față de oamenii care devin parte din marea familie a unui medic. 

elvira bratila medic endometrioza

Astfel, afirmă dr. Brătilă, în formarea sa în această chirurgie complexă a endometriozei, ea a avut șansa de a avea mentori excepționali, „de la care am învățat principii utile în profesie, dar am împrumutat și din modul de gândire, pentru că nu poți vedea tabloul dacă te mărginești la ramele lui”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe