Newsflash
Diverse

Proceduri minim invazive în chirurgia cardiovasculară

de Dr. Florina Constantinescu - oct. 26 2017
Proceduri minim invazive în chirurgia cardiovasculară
     Unul din cele mai importante evenimente din domeniul chirurgiei cardiovasculare românești a avut loc în perioada 21–24 septembrie la Iași. Este vorba despre cea de-a treisprezecea ediție a Reuniunii anuale a Societății Euro-Asian Bridge – o societate profesională de chirurgi cardiovasculari care realizează o punte între țările din Europa și Asia.
     Timp de patru zile, în cadrul manifestărilor științifice au avut loc 25 de sesiuni în care 93 de participanți din 41 de țări au prezentat 260 de lucrări științifice. Toate continentele au fost reprezentate prin prezența chirurgilor cardiovasculari și a specialiștilor din domeniile conexe chirurgiei cardiace: cardiologi intervenționiști, chirurgi pediatri, anesteziști, radiologi, infecționiști.
     Un aspect inedit din cadrul congresului a fost reprezentat de cele trei sesiuni  transmise în direct din sălile de operație ale Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași. Chirurgul Mauro Caseze din Italia a efectuat împreună cu prof. dr. Grigore Tinică intervenții chirurgicale minim invazive, transmise în direct în sălile de conferințe, iar prof. dr. Hans-Joachim Schäfers din Germania a realizat o intervenție chirurgicală de reparație a valvei aortice care a fost transmisă live de la București. Cei prezenți în sălile de conferință au asistat la o inserției de valvă aortică transcateter, pe două căi – transapicală și transfemurală.
     În cadrul prezentărilor, accentul a fost pus pe cele mai noi proceduri chirurgicale minim invazive folosite în tratarea afecțiunilor inimii. În ultima perioadă, chirurgia cardiovasculară a evoluat foarte mult, îndreptându-se către micșorarea inciziilor și proceduri minim invazive. Preocuparea chirurgilor cardiovasculari din întreaga lume este încercarea de a reduce pe cât posibil traumatismul, a declarat prof. dr. Grigore Tinică.
     Subiectele și noutățile dezbătute în cadrul celor patru zile de manifestări științifice au inclus noi metode de implantare a valvei aortice, a valvei mitrale transcaterer, prevenția și combaterea infecțiilor nosocomiale în domeniul chirurgiei cardiovasculare, procedee de tratament al leziunilor valvulare prin acces minim invaziv, tratamentul modern al bolii coronariene și tratamentul chirurgical al aritmiilor cardiace.
     De asemenea, au fost susținute prezentări cu impact major pentru viitorul chirurgiei cardiace. Prof. dr. Costin Sava (Germania) a vorbit despre cum se poate genera o nouă inimă, iar prof. dr. Jacob Lavee (Israel) a prezentat o lucrare despre inima artificială. Chirurgul Lucian Lozonschi (SUA) a prezentat o nouă metodă de tratare a bolii mitrale prin implantarea valvei mitrale transcateter, pentru care a obținut premiul pentru cea mai bună lucrare din Congres, iar prof. dr. Jacek Moll (Polonia) a vorbit despre hipoplazia de cord stâng, fiind unul dintre cei mai experimentați chirurgi din Europa în cazul acestei afecțiuni rare.
     În cadrul evenimentului s-a desfășurat și cel de-al treilea Simpozion internațional de cardiologie pediatrică și chirurgie cardiacă. În cadrul acestei manifestări, prof. dr. Randas Vilela Batista (Brazilia) a descris tratamentul sindromului Eisenmenger. Pentru această patologie este indicat transplantul cord-pulmon, dar din cauza mortalității extreme, procedura nu se realizează în multe locuri ale lumii, astfel încât acești pacienți sunt condamnați la moarte. Prof. dr. Randas Batista a venit cu o nouă metodă de tratament, care constă în extracția oxigenului din artera pulmonară, demonstrând că acesta este responsabil de creșterea rezistenței pulmonare. În cadrul discursului său, profesorul Batista a prezentat cazurile a 42 de pacienți operați prin această tehnică.
     În premieră mondială, dr. Tammam Youssef (Italia) a prezentat o lucrare care a abordat corectarea trunchiului arterial fără utilizarea unui tub (conduct), așa cum se procedează la ora actuală. A urmat o sesiune dedicată asistentelor medicale, demonstrând interesul Euro-Asian Bridge Society pentru dezvoltarea de echipe multidisciplinare, care să colaboreze eficient în favoarea pacientului.
     Per ansamblu, manifestarea științifică a oferit o importantă ocazie medicilor și asistentelor de a se perfecționa și de a se pune la curent cu cele mai noi informații din domeniu, iar studenții și medicii rezidenți au avut parte de workshopuri prin care au exersat, printre altele, înlocuirea unei valve lucrând pe o inimă de porc. „Există și alte congrese internaționale care reunesc somități, dar ceea ce a fost diferit la Iași e modul de prezentare și comunicare a noutăților. S-au prezentat acele mici detalii atât de importante pentru ca un specialist să înțeleagă efectiv o anumită tehnică și procedură chirurgicală. Este un câștig foarte mare pentru participanți și apreciez faptul că organizatorii au reușit să creeze acele punți care au permis un adevărat schimb de experiență”, a declarat la finalul congresului prof. dr. Hirofumi Takemura (Japonia). Manifestarea științifică de la Iași a fost organizată în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași, adunând în capitala Moldovei peste 600 de specialiști din întreaga lume.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe