Newsflash
ACTUALITATE Știri

Probele biologice de laborator, transportate cu drona în Europa Centrală și de Est

de Magdalena Tănăsescu - nov. 9 2023
Probele biologice de laborator, transportate cu drona în Europa Centrală și de Est

Un operator medical a început transportul probelor de laborator cu drone. Pentru început, serviciul funcționează pe raza a patru localități din județul Bihor către Oradea și Arad.

Rețeaua de servicii medicale private MedLife continuă procesul de tehnologizare a serviciilor oferite, introducând sistemul de transport cu dronele pentru probele biologice de laborator. 

„Odată cu acest demers, realizat în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, MedLife devine primul operator medical privat din România și Europa Centrală și de Est care utilizează dronele pentru transportul probelor de laborator. Pentru început, transporturile au loc pe raza a 4 localități din județul Bihor (Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta) către Oradea și Arad”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Potrivit comunicatului, în viitorul apropiat proiectul va fi extins la nivelul întregii rețele medicale din țară.

Cu o lungime de 120km, ruta dintre Oradea și Arad este în prezent cel mai lung traseu de zbor cu drona pentru probe medicale, din Europa, traseul fiind realizat în mai puțin de o oră. Economia de timp mai mare cu 50% față de transportul terestru permite eliberarea rezultatelor analizelor în aceeași zi.

Durata medie de transport de la primele puncte de recoltare pâna la Oradea este în jur de 19 - 28 de minute pe sens, respectiv mai puțin de o oră între Oradea și Arad, drona zburând cu o viteză de aproximativ 122 km/h. 

„Decizia de a introduce acest sistem de transport a avut la bază o analiză preliminară, prin care am constatat că există o serie de avantaje importante la nivel operațional, care ne permit să eficientizăm activitatea în beneficiul pacienților noștri. Odată cu reducerea duratei de livrare a probelor, evitarea întârzierilor generate de trafic, creșterea numărului de probe pe care le putem recepționa și analiza, putem garanta pacienților eliberarea rapidă a rezultatelor pentru o gamă largă de servicii de laborator”, a afirmat dr. Robert Beke, Directorul Executiv al Diviziei de Laboratoare MedLife Group. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe