Newsflash
Internaționale

Primul scor de apreciere a riscului de sângerare după TAVR

de Dr. Diana Andronache - iul. 2 2021
Primul scor de apreciere a riscului de sângerare după TAVR

Înlocuirea valvei aortice reprezintă pilonul principal de tratament în cazul stenozei aortice severe simptomatice. Stenoza aortică este definită prin deschiderea incompletă a valvei aortice, ceea ce determină apariţia unui grad de obstrucţie la ejecţia ventriculului stâng.

Înlocuirea valvei aortice se face prin protezare chirurgicală sau prin implantare valvulară percutană (transcatheter aortic valve replacement, TAVR). Alegerea cadrului clinic optim pentru efectuarea procedurilor de tip TAVR se face în funcţie de experienţa echipei multidisciplinare din centrele de specialitate, dar și în funcţie de particularităţile pacientului.

        Recent a fost dezvoltat și validat un scor clinic cu ajutorul căruia pot fi identificaţi pacienţii care au risc crescut de sângerare postprocedural, după înlocuirea valvei aortice prin implantare valvulară percutană. Datele de până acum arată un risc de sângerare de până la 9% în primele 30 de zile și de 3-11% în primul an. Utilizând inteligenţa artificială și metode de învăţare automată, scorul PREDICT-TAVR este conceput pentru a facilita conduita terapeutică și pentru a preveni evenimentele adverse cu prognostic nefavorabil. Criteriile pe baza cărora se calculează scorul sunt: nivelul hemoglobinei (0-10 puncte), nivelul sideremiei (0-5 puncte), clearance-ul creatininei (0-3 puncte), diametrul arterei femurale comune (0-3 puncte), terapia antiplachetară duală (DAPT: 0-2 puncte) și terapia anticoagulantă orală (0-2 puncte).

        Acești indici au fost validaţi prospectiv, în studiul POL-TAVI (Polish Registry of Transcatheter Aortic Valve Implantation), în care au fost incluși 5.043 de pacienţi în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2019. În cohorta de validare, valoarea AUC (area under the curve) a fost de 0,78 (IC 95%, 0,72-0,82) pentru evaluarea riscului de complicaţii hemoragice la 30 de zile, comparativ cu scorul HAS-BLED (0,66) și scorul PARIS (0,68). Scorul PREDICT-TAVR poate avea impact major în practica clinică, însă sunt necesare studii prospective suplimentare.

2.1

2.2


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/952580

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe