Newsflash
ACTUALITATE Știri

Primul robot destinat chirurgiei pediatrice, inaugurat la „Grigore Alexandrescu”

de Cristina GHIOCA - oct. 24 2024
Primul robot destinat chirurgiei pediatrice, inaugurat la „Grigore Alexandrescu”

De joi, 24 octombrie, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” este funcțional primul robot pentru chirurgia viscerală pediatrică.

Începând de săptămâna viitoare, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” va efectua intervenții chirurgicale cu ajutorul unui robot proiectat special pentru chirurgia viscerală pediatrică, a anunțat prof. dr. Alexandru Ulici, managerul unității sanitare, în cadrul unei conferințe de presă. Personalul medical care va utiliza acest aparat a urmat un stadiu de pregătire în Olanda, iar, pentru început, vor fi asistați de o echipă medicală din această țară. 

Primele intervenții cu ajutorul robotului vor avea loc săptămâna viitoare, a afirmat prof. dr. Radu Bălănescu, directorul medical al spitalului: „Vom începe(...), probabil, [cu] trei, patru pacienți pe săptămână, așa ne propunem. De săptămâna viitoare, de luni, va mai fi aici o echipă de medici din Olanda care vor opera împreună cu echipa noastră. (...) Nu putem începe să operăm direct niste cazuri de mare amploare până în momentul în care nu există experiența necesară pentru a avea niste rezultate foarte bune”.

Robotul va putea fi utilizat în numeroase intervenții chirurgicale, pentru pacienții cu greutate de peste zece kilograme, a adăugat profesorul Bălănescu: „Robotul acesta are câteva avantaje tehnice importante. (...) Are brațe articulate, (…) se văd țesuturile în sistem 3D și nu 2D. [Cu ajutorul lui] se vor efectua toate tipurile de intervenții care se fac și laparoscopic în acest moment, mai puțin cele care se adresează copiilor sub zece kilograme. [Adică] nou-născuții cu malformații, care au cu totul și cu totul altă greutate. Se vor face intervenții oncologice, legate de patologia tubului digestiv, a toracelui”. Limita de greutate impusă în ceea ce privește pacienții care pot beneficia de intervenții cu acest aparat a fost stabilită la nivel internațional, nefiind specifică doar pentru țara noastră. 

Diferit de alți roboți chirurgicali

Aparatul achiziționat de Spitalul „Grigore Alexandrescu” se deosebește de altele de acest tip prin mai multe caracteristici, care au fost descrie pe larg de dr. Laura Bălănescu, șefa echipei care a beneficiat de pregătirea în Olanda: „Spre deosebire de celelalte tipuri de robot, acesta are brațe mobile, iar chirurgul nu stă cu capul aplecat într-o consolă. Consola este într-un sistem deschis și atunci chirurgul poate să vadă tot ce se întâmplă în sală cu pacientul.(...) Pe lângă faptul că aceste brațe mobile ne asigură accesul rapid la pacient, instrumentele pe care le putem folosi cu acest robot sunt în primul rând reutilizabile, ceea ce determină o scădere semnificativă a costurilor.” 

În plus, aceste instrumente au dimensiuni mici, ceea ce îi ajută pe medici să realizeze intervenții de mare acuratețe, în spații mici, a adăugat aceasta. În acest context, ea și-a exprimat speranța că, în viitor, robotul va fi utilizat pentru intervenții din ce în ce mai complexe, cu costuri cât mai mici, în urma cărora copiii să fie externați cât mai rapid. 
 


Notă autor:

Foto: Captură video din prezentarea robotului
Sursă: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe