Newsflash
Știri

Primii antivaccinişti

de Ovidiu COVACIU - iun. 4 2015
Primii antivaccinişti

Începem din acest număr, un serial dedicat mişcării antivaccin, deoarece acest subiect a devenit, regretabil, una dintre crizele majore ale sănătăţii publice româneşti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Într-un moment în care Ministerul Sănătăţii şi institutele abilitate lucrează la o lege a vaccinării care ia în calcul obligativitatea vaccinurilor pediatrice, întoarcerea în timp la rădăcinile vaccinării şi a mişcării antivaccin ar putea fi utilă. De ce este mişcarea antivaccinare activă şi relativ vizibilă în toate zonele globului? De ce anumite vaccinuri sunt acuzate de multe afecţiuni? Câtă dreptate au şi de ce se găsesc în istorie declaraţii ale medicilor care susţin idei asemănătoare cu cele ale mişcării antivaccin din prezent?
Variola este o boală care a însoţit umanitatea de când am ridicat prima oară ochii către stele. Ştim că oamenii mureau de variolă din cele mai vechi timpuri şi nici „zeii“, precum Ramses al V-lea, nu erau feriţi1. Boala a ucis aproximativ 400.000 de oameni în fiecare an al secolului 182 şi era temută atât pentru rata foarte mare de mortalitate, cât şi pentru semnele pe care le lăsa celor care supravieţuiau, de la cicatrici permanente la orbire.
În 14 mai 1796, un eveniment istoric s-a întâmplat în casa din Berkeley3a medicului Edward Jenner. Auzind de la lăptăresele din Gloucestershire că variola taurină protejează împotriva infecţiei cu variola umană, Jenner a investigat şi a găsit multiple cazuri de persoane infectate cu variolă taurină ce rezistaseră epidemiilor de variolă. A testat rezistenţa câtorva cazuri la variolă folosind şi tehnica variolării (introducerea subcutanată a crustelor rămase de la o infecţie naturală cu variolă) şi a descoperit că acestea erau protejate.
Încurajat, a încercat să găsească un caz de infecţie cu variolă taurină activ, ceea ce nu a fost simplu, variola taurină fiind destul de rară. Sarah Nelmes, fiica unui latifundiar local, avea simptomele clasice în urma mulgerii văcuţei Blossom (Floare). Din ulcerele generate de această infecţie, Jenner a colectat puroi şi l-a injectat într-o zgârietură făcută pe mâna lui James Phipps, băiatul de 8 ani al grădinarului. După ce infecţia cu variolă taurină a trecut, la 1 iulie 1796, Jenner i-a făcut băiatului variolarea standard. A aşteptat apoi 18 zile să apară reacţia în urma variolării. James Phipps însă era imun. După ce a adăugat încă 12 cazuri, Jenner şi-a publicat descoperirea într-o broşură, tipărită privat, evitând jurnalele ştiinţifice.
Desigur, lumea medicală a explodat cu critici, dar şi cu interes. Susţinătorii precum William Woodville au testat rapid funcţionarea tehnicii descrise de Jenner şi au devenit apoi evanghelişti ai vaccinării. Criticii însă au fost foarte vehemenţi. Benjamin Moseley, „Dr R. Squirrel“ şi William Rowley au început să inventeze diverse probleme asociate cu variola taurină. Moseley se referea la variola taurină folosind numele „lues bovila“ adică sifilisul vacii, încercând să inspire teama prin asociere cu sifilisul. William Rowley a ilustrat multiple „cazuri“ povestind cum un băiat din Peckham a început să alerge în patru labe după vaccinare, mugind ca o vacă. Unui alt tânăr aparent îi crescuseră coarne şi o fată făcuse ceva diagnosticat ca fiind „râie bovină“. Surprinzător, oamenii chiar credeau asemenea absurdităţi. Ironizarea acestei atitudini a fost cuprinsă în imaginea celebră a caricaturistului Gilray, avându-l în prim-plan pe George Pearson (nu pe Jenner) ca vaccinator cu figură împietrită în timp ce în jurul său oamenii se transformă în vaci.
În majoritatea ţărilor unde vaccinatorii ajunseseră, populaţia accepta vaccinarea fără mari probleme. În unele ţări, pentru intrarea în şcoală se cerea o dovadă a vaccinării şi puţinele proteste se rezolvau paşnic. Din păcate însă, în Anglia şi Ţara Galilor politicienii au fost mai duri în abordare. O serie de acte ale vaccinării – apărute între 1840 şi 18714 ca reacţie iraţională la epidemii de variolă din 1837–1839 – au produs „efecte adverse“ în conştiinţa publică britanică. Datorită reacţiei populare la legile restrictive ce includeau chiar şi pedepse cu închisoarea, vaccinarea ajunsese o idee ce diviza societatea, mulţi părinţi refuzând să declare naşterea copiilor pentru a nu-i vaccina.
Organizaţii ale părinţilor ce nu vroiau să vaccineze stârneau demonstraţii publice cu oratori talentaţi, promovau cazuri de copii îmbolnăviţi sau ucişi de vaccinuri. În alte cazuri, susţineau că cei vaccinaţi nu erau protejaţi pe termen lung. Din păcate, deşi era adevărat, Jenner şi susţinătorii săi refuzau să accepte că era nevoie de rapeluri şi insistau că vaccinarea protejează pentru toată viaţa.
La fel ca şi acum însă, antivacciniştii nu se dădeau în lături de a frauda date în susţinerea ideilor proprii. Un caz celebru de fraudă este „studiul“ medicului Leander Joseph Keller ce a urmărit datele a 2.600 de cazuri de variolă (şi 470 de decese) şi a comparat datele cu o populaţie de aproximativ 50.000 de persoane. El a raportat că cei vaccinaţi aveau mortalitate mai mare decât cei nevaccinaţi. Când datele au fost reexaminate de dr. Korosi, acesta a descoperit că de fapt Keller îşi inventase datele şi decesele de variolă erau mult mai puţin frecvente printre cei vaccinaţi5. Mişcarea antivaccin citează şi astăzi studiul lui Keller.
Celebră a rămas în istorie opoziţia din oraşele Leicester, Manchester, precum şi chiar în oraşul lui Jenner, Gloucester. Refuzul unui orăşean de a-şi lăsa copilul vaccinat era primit cu urale de public şi la întoarcerea de la închisoare el era tratat ca un erou. În multe cazuri poliţia evita să aplice legea împotriva populaţiei, limitând eficacitatea legilor. În Leicester, în 1885, 4.000 de părinţi aşteptau să fie condamnaţi pentru non-complianţă şi doar 3% din copii erau vaccinaţi.

Notă autor:

Bibliografie

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Ramesses_V#Death

2. Epidemics and Pandemics: Their Impacts on Human History, J.N Hays, p 151

3. Casa lui Edward Jenner http://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g503817-d669607-i67292623-Dr_Jenner_s_House-Berkeley_Cotswolds_England.html

4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1123944/.

5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2511066/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe